Föraren: Jag blev fjärrstyrd

Därför gjorde han det - här är 50-åringens egna ord

NYHETER

Förhörsledaren förklarade för den psykiskt sjuke 50-åringen att han dödat en kvinna under sin vansinnesfärd.

50-åringen nickade, log och sa:

- Det var en civilklädd polis som styrde mig med fjärrkontroll.

Foto: LOTTE FERNVALL
LÄT SIG GRIPAS AV POLISEN Den 50-årige mannen klev ur sin bil och stannade lugnt kvar på platsen och lät sig gripas av polisen efter vansinnesfärden. - Den preliminära bedömningen är att han har drabbats av psykisk sjukdom, säger Ulf Göranzon vid Länskriminalen.

I torsdags klev mannen in på OK/Q8-macken på Servogatan 12 i Märsta. 50-åringen hyrde en mörkblå Ford Focus i fem dagar.

I går skulle han besöka en föreläsning om medeltiden. Men han kom aldrig fram. I stället körde han bilen rakt in i folkmassan på Västerlånggatan.

När polisen grep honom stod han kvar bredvid sin bil. Han verkade helt oberörd och småpratade lugnt med vittnen. Man förstod omedelbart att något var fel. En läkare tillkallades och undersökningen visade att mannen varken var påverkad av alkohol eller narkotika.

"Psykiskt sjuk"

- Den preliminära bedömningen är att mannen drabbats av en psykisk sjukdom, säger Ulf Göranzon vid Länskriminalen.

- Men det behövs inte en läkare för att se att han är psykiskt sjuk, säger en källa.

I går eftermiddag hade förhörsledaren, kriminalinspektör Susanna Lindström, ett timslångt samtal med mannen. Rapporten fyller två A 4-sidor.

- Det var bara att hålla med och låta honom prata, säger hon.

- Han vet vad han har gjort, men han visar ingen ånger. Han sitter och ler lite och säger att han inte gjort något fel. Ingen empati alls.

Mannen berättade att en internationell grupp män styr honom med fjärrkontroll. 50-åringen säger att han inte förstår hela den konspiration han utsatts för. Gruppen som styr honom, styr också Sverige och det handlar om internationell politik och vapenhandel.

- Jag förstår inte varför de valt mig. De avlyssnar mig och har makt över mig, säger han.

I gruppen ska bland annat en civilklädd polis ingå. 50-åringen menar att det var denne som utlöste vansinnesdådet.

- Jag såg honom på Västerlånggatan. Han tryckte på fjärrkontrollen, bilens fart ökade och den svängde in på gatan, säger han.

Sover ofta i tält

Mannen har inget kriminellt förflutet. Han är dömd för förseelse mot ordningslagen, ett småbrott som 1998 gav honom dagsböter.

Det senaste året har han dock misstänkts för en rad småbrott och flera utredningar är öppna. Polisens teori är att han varit psykiskt dålig en längre tid, men att det hastigt förvärrats. De fyra senaste åren har han också haft kontakt med psykiatrin.

Mannen kom till Sverige 1986 från norra Iran. Han säger att han arbetade som civilingenjör, men i förhören har man inte talat om hans bakgrund eller om han har varit med om traumatiska händelser.

Han har inga barn eller andra släktingar i Sverige.

Han är egen företagare och har ägnat sig åt torghandel.

I hans kraschade bil låg en massa snidade trädockor.

50-åringen är mantalsskriven i en kommun norr om Stockholm men berättar att han flyttar runt på vandrarhem och campingplatser.

Ofta sover han i tält. Under några månader för cirka ett år sedan bodde han på ett gästhem. Men han blev utslängd på grund av aggressivt och hotfullt beteende.

- Det gick inte att ha honom här. Han fungerade inte i ett socialt sammanhang. När jag avhyste honom rev han hela mitt kontor, säger den ansvarige.

Nu sitter 50-åringen anhållen, misstänkt för mord, alternativt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Lennart Håård, Fatima Johansson, Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona