Maskerade demonstranter till attack mot polisen

I Lausanne spårade protesterna mot G8-mötet ur

Foto: REUTERS
Maskerade demonstranter blockerar en gata i centrala Lausanne, Schweiz, genom att bygga barrikader och sätta eld på en soptunna. Protesterna riktar sig mot det pågående G8-mötet i närbelägna franska Evian.
NYHETER

I tre dagar rådde lugnet vid G8-mötet i franska Evian.

Men i eftermiddag slog extremisterna till.

Hundratals aktivister brakade samman med kravallutrustad polis i flera städer.

Foto: REUTERS
Kravallutrustad polis griper en anti-G8-demonstrant vid oroligtheterna i Lausanne på söndagen.

Globaliseringsmotståndarna hade hoppats på fredliga protester mot mötet mellan världens åtta mäktigaste industrinationer. Och länge såg de ut att lyckas.

I tre dagar – de första demonstrationerna hölls redan i torsdags – dominerade de folkliga protesterna. Varje dag inträffade mindre våldsamheter, men först på söndagen spårade situationen ur när beväpnade aktivister brakade samman med polisen.

Motorvägar och broar blockerades, barrikader sattes i eld och stenar kastades mot polisen. Många var beväpnade med påkar och redo för sammanstötningarna. Polisen svarade med mängder av tårgas och avfyrade gummikulor mot aktivister.

Demonstrant allvarligt skadad

I samband med en blockad av en bro skadades en manlig demonstrant från London allvarligt. Han hängde i ett rep från bron, så att polisen inte skulle kunna få bort honom.

Polisen säger att han oroades av att någon skulle köra på repet – som spärrats upp över vägen – och skar ned det. Den 39-årige britten hängde dock i repet under bron och föll 20 meter. Sjukhuset uppgav på söndagskvällen att det inte var någon fara för mannens liv, men att mannen ådrog sig flera frakturer. Polisen säger att händelsen kommer att utredas.

Ett tiotal andra demonstranter har skadats, enligt polisen. Dessutom ska en polis ha skadats under dagen.

Demonstranterna kritiserar nu polisens hårda linje och flera säger sig ha hållits kvar utan orsak. Den danska organisationen Globala Rötter säger att flera danskar greps i samband med att polisen slog till mot ett tältläger. Svenska UD har dock inga uppgifter om eventuellt gripna svenskar.

Protester i Evians grannstäder

Demonstranterna hade laddat upp i flera städer både i Schweiz och Frankrike. Polisen hade befarat det värsta och säkerhetsåtgärderna runt mötet var mycket omfattande.

Poliser har kallats in från grannländerna för att hantera de fruktade bråken. Och myndigheterna har förutspått att upp till 50 000 demonstranter skulle ta sig till regionen för att protestera mot G8-ländernas hållning mot fattigare nationer.

För två år sedan spårade G8-mötet i Genua ur och en demonstrant sköts ihjäl. Nu hålls mötet i franska Evian, men demonstranterna har bara tillåtits ta sig till grannstäder i regionen.

Attackerade polisen med stenar

I franska Annemasse hölls en jättemanifestation, där tusentals fredligt promenerade över gränsen till Schweiz. Men ett mindre antal skar av vägen till Evian och ett 100-tal kravallutrustade poliser tvingade dem tillbaka med tårgas.

Dagens mest våldsamma protester ägde rum i schweiziska Lausanne, på andra sidan Genèvesjön från Evian. Nyhetsbyrån AP rapporterar att den mest hårdförda kärnan av aktivister – med maskerade ansikten – gick till angrepp mot polisen med stenar. Samtidigt plundrades en stormarknad, en bensinstation och ett hotell.

De stora flertalet av de 2 000 demonstranterna fortsatte de lugna protesterna. Men en grupp på omkring 200 hamnade i våldsamma bråk med polisen. Telefonkiosker vandaliserades och poliser som vaktade det olympiska museet fick stenar kastade mot sig.

Bush och Putin har anlänt

Reportrar på platsen rapporterar om ett stort antal gripna, men polisen hade vid 14-tiden inte lämnat några uppgifter om det exakta antalet.

I Genève blockerade aktivister en huvudbro och sopptunnor förvandlades till brinnande barrikader. Nästan samtliga av de 10 000 demonstranterna försökte behålla lugnet och protesterade fredligt. Men en mindre grupp slängde sten mot en arbetsförmedling och sprejade, enligt AP, ”slavhandlare” på väggarna.

Oroligheterna fortsatte på kvällen

Protestaktionerna och oroligheterna fortsatte enligt TT på söndagskvällen på flera platser i Schweiz. I Geneve drog ungdomar genom gatorna och tände eldar, krossade butiksfönster, kastade sten och plundrade. Polisen svarade med att avfyra tårgasgranater.

I den schweiziska staden Lausanne rapporterades polisen ha gripit omkring 400 demonstranter.

G8-länderna är USA, Ryssland, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada. På söndagen anlände presidenterna George Bush och Vladimir Putin – liksom övriga länders ledare – med helikopter till mötet.

Mattias Lundell