- Jag såg min syster träffas

Sekunden efter rammades Mona och allt blev svart

1 av 6 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
SKADADE - MEN VID LIV Systrarna Mona, i rullstolen, och Inaas Al-Samarraie hade änglavakt. Trots att de träffades av den skenande bilen kunde de båda lämna akuten på Södersjukhuset i går kväll, efter att ha fått sina skador omsedda. - Jag fick en blödning i skallbenet, säger Mona som också bröt en arm. Inaas, som kastades upp på bilens motorhuv, får ta sig hem till Malmö på kryckor.
NYHETER

Ett ljud bakifrån. Sedan small det.

Inaas kastades upp på bilens motorhuv.

Det var allt systern Mona Al-Samarraie hann se.

- Sen blev det bara svart, säger hon.

Systrarna Mona, 19, och Inaas Al-Samarraie, 27, klev ut från souvenirbutiken på Västerlånggatan 32.

- Jag hörde något bakifrån men hann inte vända mig om. Jag såg en mörk bil och kastades upp på motorhuven. Han fortsatte att köra i full fart och jag låg kvar innan jag föll av efter några meter, säger Inaas.

"Slocknade direkt"

Klockan är halvelva på kvällen. Hon hoppar på kryckor nu. Sommardagen har blivit kylig kväll och de har precis skrivits ut från Södersjukhusets akutavdelning.

- Jag såg min syster kastas upp på motorhuven och följa med ett par meter innan hon rullade av. Sedan körde den på mig i sidan. Jag slocknade direkt, berättar Mona.

Inaas var vid medvetande hela tiden. Det var inte Mona. Hon vaknade först när några människor försiktigt ruskade i henne.

- Då hade inte ambulansen kommit, de kom strax efter. De sa åt mig att ligga stilla, jag fick en filt och papper under huvudet eftersom jag blödde.

Armen bruten

Mona sitter i en rullstol med Södersjukhusets plastvimpel fastsatt i handtaget. De mörka ögonen är trötta men ändå lugna. Höger arm vilar i knäet, bruten och nu gipsad. De vackert målade naglarna har gått av. Vänster sidan där bilen träffade gör ont.

- Jag fick en blödning i sidan och en blödning i skallbenet och ett stukat lillfinger.

Kaoset på Södersjukhuset har lagt sig. Av de tio skadade som kommit in är det en som får stanna kvar. För Mona och Inaas blev slutet på semestern i Stockholm inte alls som de tänkt sig. I torsdags kom de upp från Malmö. I går promenerade de i Gamla stan eftersom de tycker att det är så mysigt där. Senare på dagen skulle de åkt hem.

- Vi får flyga hem i morgon i stället, säger Mona.

"Som en film"

Systrarna har fått berättat för sig om hur bilen svängde nittio grader innan den kom upp på Västerlånggatan. De förstår inte hur den fick upp en sådan hög fart. Gatan är ju ojämn och krokig och det var mycket folk på den.

- Man förstår inte att det har hänt. Det känns som en film, säger Mona.

Hur mår du nu?

- Jag mår bättre nu.

En liten skymt av ett tappert leende syns i ena mungipan. Men det märks att hon har mycket ont när hon får hjälp att komma in i taxin.

Alexandra Forslund