”Sämre psykvård bakom vansinnesdåd”

Professor Sten Levander: Kopplingen är solklar

NYHETER

Sten Levander, professor i psykiatri, ser usel svensk psykiatrisk vård som orsak till den senaste tidens blodiga och oprovocerade dåd.

- Kopplingen är solklar, säger Levander till TT.

Socialdepartementet ska nu granska saken.

Foto: MATHIAS FORSLÖF
- Det finns en tydligt förhöjd risk för den här typen av vansinnesdåd hos psykiskt sjuka, säger Sten Levander, professor vid Universitetssjukhuset i Malmö.

En psykiskt sjuk man dödade en och skadade 19 personer på lördagen när han med bil mejade ner gående på Västerlånggatan i centrala Stockholm. Bara tolv dagar tidigare slog en psykiskt sjuk man med järnspett ihjäl en och skadade sju personer i Stockholm.

- Det finns en tydligt förhöjd risk för den här typen av vansinnesdåd hos psykiskt sjuka, säger Levander, professor vid Universitetssjukhuset i Malmö.

''Få se mer''

Han ser orsaken i förändrad svensk psykvård: stängda mentalsjukhus, mindre tvångsvård, kortare uppföljningstider, ansvaret överlagt på ekonomiskt ansträngda kommuner, bristande läkarkompetens samt mindre resurser.

- Det här är förändringar som pågått under en längre tid, men nu ser vi effekterna av dem. Och om inget görs kommer vi att få se mer, säger Levander.

Han menar att hela psykiatrivården måste omorganiseras och tillföras kompetens.

Levander hänvisar också till studier i Danmark om att 10-20 procent av alla mycket svåra våldsbrott begås av schizofrena personer. Det ska sättas i förhållande till att andelen schizofrena i befolkningen är under en procent.

I Danmark förekommer också cirka 60 procent av de schizofrena patienterna i polisens brottsregister. Ungefär lika stor andel har missbruksproblem, säger han.

- Kombinationen av schizofreni och missbruk är mycket farlig. Och vi är på väg mot en liknande situation i Sverige. I Malmö vet vi att hälften av de schizofrena patienterna är missbrukare, säger Levander.

Han är mycket, mycket kritisk mot ''regeringens passivitet''. Där tas inte problemet på allvar, och regeringen sysslar mest med ''politiskt flaggvifteri'', enligt Levander.

Ska granskas

Han pekar också på att regeringens mål är att minska brotten och öka människors känsla av trygghet i samhället.

- Men sådana här vansinnesdåd har en fullständigt förödande effekt på människors trygghetskänsla, säger Sten Levander.

Mikael Sjöberg (s), statssekreterare på socialdepartementet, säger att regeringen beslutat titta närmare på de två händelserna i Stockholm.

- Människor undrar, och då kan det finnas anledning för myndigheterna att granska hur de här två människorna behandlats i vården, säger Sjöberg till TT.

Han understryker att målet är en ''systemöversyn'', inte att klandra enskild läkare eller socialarbetare. Sjöberg säger att uppdraget ska klargöras på måndagen.

Tomas Bengtsson/TT