”Bagdad Bob” hittad – vid liv

Saddams osannolike informations- minister gömmer sig i förort till Bagdad

Foto: AP
Mohammed Saeed al-Sahaf vid en av många tv-sända presskonferenser, där han ständigt förkunnade nya irakiska segrar i kriget.
NYHETER

Han kallas Bagdad Bob och Komiske-Ali.

Nu avslöjar brittisk press att Irakkrigets mest osannolike hjälte lever.

Men regimens förre informationsminister Mohammed Saeed al-Sahaf fruktar för sitt liv i en förort till Bagdad.

Foto: AP
Det är morgonen för det amerikanska sista intrång i Bagdad. Redan dagen innan hade al-Sahaf svar på tal: – De är inte i Bagdad. Det är inte vid flygplatsen. Vi har slaktat dem och när vi städat kan ni resa med och själva se.

Det är den brittiska tidningen The Mail on Sunday som säger sig ha spårat Mohammed Saeed al-Sahaf. Mitt i tragedin blev han – den fallna regimens informationsminister – en kultfigur.

Hyllad och hånad, men likafullt uppskattad stod han dag ut och dag in och levererade regimens budskap. Och inte ens när amerikanska stridsvagnar rullade genom staden och al-Sahaf tvingades lämna sitt kontor så vek han en millimeter:

– De begår självmord vid Bagdads portar, förklarade han, lika säker som alltid.

I USA – och kanaler som Fox News – blev han snabbt Bagdad Bob. I Storbritannien blev han Komiske-Ali, ett namn lånat från Saddam Husseins kusins öknamn Kemikalie-Ali.

En bruten man

Men i dag drar al-Sahaf ingen publik, inga jubel och inga skratt. Enligt tidningen är det en bruten man som tillsammans med sin fru och dotter bor i en förort till Bagdad.

Sky News citerar uppgifterna och konstaterar att till det yttre sägs vara sig lik. Baskern sitter på plats, liksom uniformen. Och därmed avfärdas spekulationerna om att han dött eller flytt sitt land.

Mohammed Saeed Al-Sahaf beskrivs som en bruten man, som ägnar sina dagar åt att vandra fram och tillbaka i sitt arbetsrum. Hela tiden livrädd för att dödas av sina egna.

Hans söner, som är doktorer, ska tillfälligt ha tagit ledigt från sina arbeten för att skydda sin far. Vänner säger att han kanske aldrig kommer att gå ut igen.

– Familjen är rädd att han ska bli tokig, säger en av deras vänner till The Mail on Sunday.

Mattias Lundell