"Lämna ut gerilla- ledarna, Sverige"

NYHETER

TOKYO

Indonesien trappar nu upp den diplomatiska konflikten med Sverige.

Man vill ha de tre ledarna i GAM, gerillarörelsen för ett fritt Aceh, som sedan mer än 20 år tillbaka lever i Stockholms förorter utlämnade.

Foto: REUTERS
Den indonesiska armén går till offensiv i provinsen Aceh. Nu kräver dessutom landet att tre gerillaledare i Sverige lämnas ut.

Ilskan ökade i går då utrikesministeriet höll ett "krigsråd".

Redan i dag kan president Megawati fatta sitt beslut.

Hon kan, som en majoritet av landets ledande politiker vill, helt avbryta de politiska förbindelserna med Sverige och sparka ut ambassadör Harald Sandberg,

Ett något mildare alternativ är att återkalla landets ambassadör från Stockholm och samtidigt uppmana Harald Sandberg att lämna Jakarta.

Två veckors frist

Enligt tidningen Jakarta Post gav Indonesien för två veckor sedan Sverige en tidsfrist fram till i lördags att stoppa GAM-ledaren Hasan di Tiro och hans medarbetare Abdullah Zaini och Malik Mahmood.

- Hindra dem från att leda det väpnade kriget mot Indonesien, var beskedet.

Ambassadör Sandberg förnekar all kännedom om något ultimatum och förklarar i en stor intervju utrikesminister Anna Lindhs "svårigheter".

Men i Jakarta lyssnar ingen längre. Kriget i Aceh har piskat upp nationalistiska stämningar och upprörda studenter hotar att demonstrera utanför svenska ambassaden.

Amien Rais, oppositionsledare och kandidat i nästa års presidentval, anser att Sverige begått en fientlig handling mot Indonesien och att man måste såga banden.

Bo Gunnarsson