Styckmordsdomen i Halmstad överklagas

NYHETER

HALMSTAD

Domen som friade en 47-årig man från det uppmärksammade styckmordet på en 22-årig Halmstadsbo i vintras överklagas av chefsåklagare Ingela Sörgård.

Trots att mannen erkänt att han dödat 22-åringen dömdes han bara till två års fängelse för att ha styckat kroppen. Åklagaren vill att hovrätten fäller honom även för mord.

Halmstad tingsrätt uteslöt inte att 47-åringen har gjort ett så kallat framtvingat internaliserat erkännande. Trots att han inte hade något minne av att ha begått brottet kan han ändå ha börjat tro att han är skyldig, enligt rättens resonemang.

Vid mordtillfället fanns även en 29-årig man i lägenheten. Denne dömdes för skyddande av brottsling för att ha hjälpt till med att forsla undan likdelar som dumpades i ån Nissan i centrala Halmstad.

Åklagaren påstår att 22-åringen dödades genom knivstick mot halsen och strypning. Men det faktum att kroppen styckades gjorde det svårt för rättsläkaren att slå fast den exakta dödsorsaken.

Under rättegången erkände 47-åringen att han försvarat sig med ett föremål när han blev attackerad av något ''stort och svart''. Vid hans nästa minnesbild ligger en person död på golvet och då utgår 47-åringen från att det är han som slagit ihjäl honom.

TT