TV4 tvingas lämna ut videoband till polisen

Tv-kanalen filmade på hotell Anglais när 26-åring sköts till döds

NYHETER

TV 4 måste lämna ut allt ljud- och bildmaterial som företaget spelat in från hotell Anglais i Stockholm i påskas i samband med ett mord utanför hotellet.

Det beslöt Stockholms tingsrätt på måndagen efter en vädjan från åklagaren i mordutredningen.

- Vi har principen att inte lämna ut några band till polis och åklagare. Nu har vi fått beslutet och ska analysera vad det innebär. Vi kan inte nu säga om vi ska godta beslutet eller överklaga det. Det här är viktiga beslut som vi måste fundera på ordentligt, säger TV 4:s bolagsjurist Rickard Wallentin till TT.

TV 4 har tidigare inte tvingats lämna ut något bildmaterial till en åklagare. Det har däremot Sveriges Television, SVT. Senast det skedde var för något år sedan. Den gången gällde det några nyhetsinslag om misstänkt djurplågeri i Dalarna.

SVT har i dag policyn att lämna ut bildmaterial först när en domstol dömt bolaget att göra detta genom ett så kallat editionsföreläggande.

''Svåra frågor''

Pressombudsmannen Olle Stenholm anser att det här är svåra frågor att ta ställning till.

- Det gäller en konflikt mellan två viktiga och legitima intressen som står mot varandra. Ingen är ute i ogjort väder. Åklagaren och polisen har grundade skäl att få ta del av sådant här material samtidigt som tv-bolagen har skäl att vara återhållsamma med att lämna ut det, säger Olle Stenholm till TT.

På kvällen 20 april sändes direkt programmet Sportbaren i TV 4 Plus i hotellbaren på hotell Anglais. Mitt under programmet sköts en 26-årig man till döds utanför hotellet.

Sju personer har suttit häktade men är nu släppta. Samtliga är dock fortfarande misstänkta för inblandning i mordet.

Intressanta detaljer

Eftersom hotellfönstren är stora och programledarna satt med ryggen åt glasrutorna tror chefsåklagare Birgitta Croniér att detaljer utanför fönstren kan vara intressanta i mordutredningen.

Hon begärde att TV 4 skulle lämna ut allt ljud och alla bilder som spelats in från hotellet den aktuella tiden. Materialet skulle användas som ett led i den pågående förundersökningen.

TV 4 sade nej och pekade bland annat på skyddet av yttrandefriheten och den publicistiska integriteten.

Birgitta Croniér vände sig då till Stockholms tingsrätt som anser att det inspelade materialet kan ha stor betydelse som bevis i polisutredningen och i en kommande rättegång.

Domstolen har därför beordrat TV 4 att vid vite av 2 000 kronor lämna ut det begärda ljud-och bildmaterialet.

Kjell Rynhag/TT