Han stal död pojkes identitet

Joseph Chandler levde under falskt namn i ett kvarts sekel

NYHETER

Han levde som Joseph Chandler.

Men begravdes som okänd.

Polisen i amerikanska Eastlake fruktar att man kommer att tvingas ge upp jakten på svar i ett av sina märkligaste fall. Och gå miste om att någonsin få veta identiteten på en man – begravd som ”okänd”.

Polisundersökningen inleddes för snart ett år sedan när en man begick självmord i sin lägenhet. Grannarna kände enstöringen i 60-årsåldern som Joseph Chandler, ett namn som också stod på hans id-kort.

Men när polis slog i registren upptäckte de att mannen hade stulit sin identitet. Enligt nyhetsbyrån AP tillhörde den en åttaårig pojke som 1945 omkom tillsammans med sina föräldrar i en bilolycka nära Sherman, Texas.

Registrerad för 25 år sedan

Polisens första tanke var att mannen ingick i ett federalt program för vittnesskydd och att polis givit honom ny identitet. Men undersökningen visade att så inte var fallet.

– Vi vet inte varför han gömde sig eller vem han var, säger kriminalpolisen Tom Doyle till AP.

I myndigheternas register dök Joseph Newton Chandler upp för första gången 1978. Han klev in på ett lokalt kontor i Rapid City, South Dakota, och begärde att få ett personnummer – vid 41 års ålder.

Från det levde han ett tillbakadraget liv och lyckades samla ihop en besparingar på närmare 640 000 kronor. En domstol har nu beslutat att polisen har 18 månader på sig att hitta arvingarna.

Svårt att spåra anhöriga

Men polisen är tveksam och tvivlar på att man någonsin kommer att spåra mannens anhöriga.

– Den här killen byggde sig ett liv av en annans och han gjorde allt för att förbli okänd, säger Tom Doyle.

Nu är han begravd och om ett och ett halvt år stänger polisen mannens akt.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM