Nya mediciner stoppar tumörer

Hopp om ny behandling för de vanligaste cancertyperna

NYHETER

Två nya mediciner kan revolutionera cancervården.

I en studie stabiliserades tillståndet för hälften av döende patienter med lungcancer och ändtarms- och tjocktarmscancer.

Nu hoppas läkare på ny behandling av de fyra vanligaste cancertyperna.

Cancerläkare hoppas att de två nya mediciner, som i helgen presenterades vid en kongress i Chicago, ska innebära ett genombrott i forskningen. Den ansedda amerikanska tidningen Washington Post skriver att de markerar början på en ny era där mediciner tas fram med hjälp av nyvunnen kunskap om genteknik.

Hoppet är att denna typ av medicin drastisk ska förbättra chanserna för de som drabbas av de fyra dödligaste cancerformerna lung-, bröst-, ändtarms- och tjocktarmscancer och prostatacancer. Efter tjugo år kan man nu presentera resultat av första storskaliga studierna där medicinska studier visat resultat.

”Detta är en milstolpe”

– Jag är ganska konservativ och försiktig när det gäller att tala om framsteg. Men detta är en milstolpe, säger forskaren Alan P Venook, från University of California i San Francisco, till Washington Post.

– Detta visar att det är en väg som vi måste fortsätta på. Det är oerhört upphetsande.

Den ena av de två medicinerna är utvecklad för att stoppa antalet blodkärl från att öka i tumörer och ges främst till patienter med långt gången ändtarms- och tjocktarmscancer. Cancerformen är den näst dödligaste i USA och i studier har 50 procent fler patienter kunnat hållas vid liv längre.

Förhoppningen var att Avastin skulle stoppa tumörer från att växa och i en studie med 800 patienter hände just detta när medicinen kombinerades med vanlig cellgiftsbehandling. I studien förlängdes patienternas liv i genomsnitt från 15,6 månader till 20,3 månader. Det kanske inte låter så mycket, men inom cancerforskningen betraktas det som en enorm framgång:

En patient som hålls längre vid liv har större chans att räddas helt.

Fick Martha Stewart på fall

Den andra medicinen har också dokumenterade effekter. Trots det är den skandalomsusad. Det handlar om Erbitux – medicinen som varit föremål för ett stort antal utredningar om insiderbrott och som fick Martha Stewart (känd för sitt hushållsimperium) på fall.

Medicinen har visat sig ha effekt på både patienter med ändtarms- och tjocktarmscancer och lungcancer. I en studie stabiliserades tillståndet för hälften av de döende patienterna, tumörerna stannade av i växten eller till och med krympa.

– Jag har genomfört kliniska tester på dessa sjukdomar i 15 år och och du kan verkligen känna spänningen, säger Alan Venook till Washington Post.

Ingen av oss lurar oss själva. Det är inte så att vi kommer att rädda mängder av patienter vi tidigare inte lyckats rädda. Men vi står inför något stort.

Mattias Lundell