Risk för ett nytt "Rosornas krig"

LO underkänner Perssons syn på arbete i det nya EU

NYHETER

Sprickan mellan Wanja Lundby-Wedin och Göran Persson djupnar.

Nu tillsätter LO en egen aktionsgrupp för ordning och reda på arbetsmarknaden.

Ett nytt underbetyg till regeringen.

Foto: URBAN ANDERSSON
Oense - igen Statsminister Göran Persson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var oeniga senast i vintras. Då om buffertfonder och EMU. Nu gäller frågan den fria rörligheten på arbetsmarknaden inom EU.

Statsminister Göran Persson tycks ha missbedömt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon är ingen snäll och medgörlig tjej. Tvärtom.

Första blåsningen gick Persson på EMU-frågan. En gemensam arbetsgrupp mellan regeringen och LO försökte i flera månader i vintras jämka samman socialdemokraternas och fackens syn på EU:s valutaunion, EMU.

Tio nya länder

Arbetet var förgäves. LO:s krav på buffertfonder kallade Persson för "fondsocialism". Sprickan mellan arbetarrörelsens båda grenar gick inte att lappa ihop.

I går visade sig att detta inte var en engångsföreteelse. Snarare förefaller ett nytt Rosornas krig vara på väg att blossa upp, 1980- och 1990-talens kraftmätning mellan LO och s-regeringen.

Den här gången gäller det den andra av EU:s stora framtidsfrågor, utvidgningen med tio nya medlemsländer 1 maj nästa år.

I EU är den fria rörligheten en hörnsten. Den innebär bland annat att alla EU-medborgare har rätt att arbeta i alla medlemsländer. En tjeck eller en polack har alltså rätt att jobba i Sverige om ett år.

Vissa medlemsländer, exempelvis Tyskland och Österrike, tycker att det är ett problem. Därför finns möjlighet att införa övergångsbestämmelser som inte omedelbart ger fri tillgång till arbetsmarknaden.

Det vill inte Sverige ha. Åtminstone inte enligt Göran Persson som numera sällan eller aldrig ser några problem med EU:

- Jag tror inte på något sätt att detta kommer att förorsaka några bekymmer i Sverige, sade han så sent som i går.

Kartlägger problem

Det anser däremot LO. I går tog de över regeringens jobb och tillsatte en aktionsgrupp. Den ska kartlägga hur man kommer till rätta med problem som redan finns men som kommer att växa i det nya EU.

Det handlar om folk som borde vara anställda men i stället får jobba med F-skattsedel. Och därmed inte bara får lägre lön utan också blir ansvariga för sin egen säkerhet och utrustning.

Sämre utbildning

Det handlar om långtradarchaufförer som har en betydligt grundare utbildning än sina svenska kolleger. Trots att de kör lika tunga fordon i lika höga farter.

Det handlar om långa rader av underleverantörer där huvudbeställaren inte har en aning om vilka som egentligen gör jobbet. Bara att de smutsigaste och farligaste går till folk som inte talar svenska. Och som har usla löner.

Det handlar kort om gott om ordning och reda på arbetsmarknaden, att följa gällande regler och lagar.

Det vill LO ha. Medan statsministern hoppas att det sköter sig självt.

Lena Mellin