Polis slogs blodig

AIK-huliganer gick till attack med träpåkar

1 av 4 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
FÖRD TILL SJUKHUS En polisman fick föras till sjukhus med brutet näsben sedan han blivit attackerad med träpåkar och flaskor av fotbollshuliganer. - Det var full kalabalik, säger ett vittne till bråket.
NYHETER

En polisman misshandlades svårt av ett stort antal AIK-huliganer i centrala Stockholm i natt.

Han attackerades med träpåkar och flaskor och fick föras till sjukhus.

Polismannens kollega tvingades skjuta varningsskott för att skingra huliganerna.

Minst tre poliser skadades under kvällens bråk.

Misshandeln inträffade på Frejgatan strax efter 00.30 i natt, cirka tre timmar efter att derbymatchen mellan AIK och Djurgården på Råsunda tog slut.

Bråket började med att en civilpatrull av en slump upptäckte ett 20-tal AIK-huliganer som drog genom staden i jakt på motståndarsupportrar.

De larmade snabbt efter förstärkning.

När den första patrullen, en manlig och en kvinnlig polis, kom till platsen blev de attackerade.

"Full kalabalik"

26-årige Erik såg hela dramat från sitt köksfönster.

- Det var full kalabalik ute på gatan. Jag såg en ensam polisman som brottades med en person vid övergångsstället. Då rusade hela hopen på honom och överöste honom med sparkar och slag. De var även beväpnade med träpåkar, säger han.

När hans kollega insåg att de var i ett numerärt underläge mot de beväpnade huliganerna sköt hon ett varningsskott i luften.

Gänget sprang i olika riktningar och den misshandlade polismannen kunde tas om hand.

Han fördes till sjukhus med bland annat brutet näsben.

Även den kvinnliga polisen attackerades.

- Det rör sig om en riktigt allvarlig situation. Det ska gå långt innan en polis skjuter varningsskott, säger Anders Björneberg, polisens insatschef på plats.

Kvar på gatan låg i natt diverse träpåkar och flaskor utspridda runt en blodpöl.

"Känt mönster"

Enligt Anders Björneberg kom inte bråket som en överraskning för polisen.

- Det följer ett gammalt känt mönster i samband med derbymatcher. Några timmar efter matchen, när andra gått hem, rör sig ett antal huliganer från respektive sida på stan för att leta efter varandra, säger han.

Sent i natt hade ingen gripits för misshandeln, men polisen har identifierat ett antal kända huliganer i närheten av platsen.

Stökigt redan före

Även före och under matchen var det stökigt mellan supportergrupperna.

Minst två poliser skadades dessutom före gårdagens derby. 150-200 huliganer hade gjort upp om att träffas för att slåss på Parkvägen norr om Råsunda.

En av de två skadade poliserna fick en sten i huvudet och flera poliser fick plåstras om på plats. Och åklagare har beslutat att anhållna två män misstänkta för våldsamt upplopp alternativt grov misshandel.

Bråket filmades av polisen och kriminalinspektör Bengt Groth vid Stockholmspolisen berättar för aftonbladet.se att man nu granskar sina band i hopp om att kunna identifiera gärningsmännen.

Under matchen greps två misstänkta för skadegörelse sedan en bengalisk eld i Djurgårds-klacken startade rökutveckling i en antänd plaststol.

Johan Edgar, Fatima Johansson, Mattias Lundell