Fyrtio kr per liter för årets gubbar

Den kalla vintern ger dyra jordgubbar i år

NYHETER

Färskpotatisen kan vi frossa i - till normalpris.

Men jordgubbarna blir jättedyra.

Var tredje planta dog i vinterkylan.

Foto: BOSSE NILSSON
RARA GUBBAR Odlaren Hans och Mariola Torstensson i Vinslöv provsmakar årets (dyra) skörd.

- Det kommer att bli stor brist på jordgubbar och priset kommer att vara ovanligt högt, säger trädgårdskonsulenten Magnus Engstedt vid länsstyrelsen i Jönköping.

Gubbarna ur fas

Orsakerna är flera:

Den kalla vintern. Trots att svenska gubbar numera odlas under en plastbädd har plantor motsvarande en yta av 750 fotbollsplaner frusit bort. Fälten är fulla av skadade eller döda plantor.

Jordgubbarna har hamnat ur fas. Andra frukter och blommor har inte påverkats av den kalla vintern, och syrenerna blommar som vanligt, men jordgubbarna lyser med sin frånvaro.

- För att bilda en gubbe måste plantan ha ett blomanlag i augusti/september året innan och för att det ska ske måste plantan ha korta och svala dagar. Förra årets varma sensommar tog aldrig slut och nu slår det tillbaka på oss, säger Magnus Engstedt.

- Min gissning är att vi hamnar kring 30-40 kronor/liter. Och inte räddas vi av importbären, även Tyskland och Belgien har haft sämre skördar i år.

I går plockades 30 ynka men saftiga liter i Bromölla och några andra gubbar än skåningar hinner inte fram till midsommar.

Den första färskpotatisen gick för 400 kronor kilot. Men snart är vi nere i normalpris.

- Årets pris stannar kring 10-14 kronor, säger Anders Dahlqvist, rådgivare i potatisfrågor.

Britt Peruzzi