Föraren häktad efter dådet i Gamla stan

NYHETER

Här häktas vansinnesföraren.

Tingsrätten valde åklagarens linje – 50-åringen är på sannolika skäl misstänkt för två mord och flera mordförsök.

– Det var inte jag som styrde, säger 50-åringen igen.

Foto: Björn Elgstrand
I dag häktades 50-åringen i Stockholms tingsrätt.

I lördags körde den 50-årige mannen sin hyrda Ford Focus rakt in i folkvimlet på Västerlånggatan i Gamla stan. En 22-årig man och en 54-årig kvinna dödades och många skadades.

I dag leddes han in i rättssalen i Stockholms tingsrätt. 50-åringen satt med böjd rygg och pratade ofta tyst med sin försvarsadvokat Thomas Rothpfeffer.

Mannen erkänner att han körde bilen, men säger att det inte var meningen att döda någon. Försvaret erkände därför grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

"Någon annan styrde"

– Han har inte styrt själv. Han har upplevt att någon annan styrde, sa advokat Thomas Rothpfeffer.

Rätten vände sig direkt till 50-åringen. Tyst sa han:

– Det är som han har sagt.

50-åringen upprepade delvis den historia han berättade det första polisförhöret på lördagskvällen. Han berättade att han varit förföljd och att han 1999 utsattes för ett mordförsök.

– Jag knuffades under ett tunnelbanetåg, sa han.

Under dagens häktningsförhandling förklarade han att det var samma person som i lördags klev fram mot honom och tog kontroll över hans bil.

Stor mobiltelefon

– Han hade något som såg ut som en stor mobiltelefon, sa 50-åringen.

Mannen har arbetat som torgförsäljare och var i lördags på väg till Gamla stan för att sälja träfigurer. De senaste åren har han blivit vräkt flera gånger.

– Ibland har jag övernattat i bil, ibland på vandrarhem och ibland i tält på Gotland, sa han i dag.

Han har varit i kontakt med den öppna psykiatrin och tingsrätten beslutade att mannen ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning. Rätten valde också att gå på åklagare Britt-Marie Hägglunds linje. 50-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för två mord och flera mordförsök. Det är den starkare misstankegraden.

Mattias Lundell, Andreas Harne