Svensken – fattig men seglivad

Ny EU-statistik: Sverige i topp bara när det gäller datortäthet

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

Ett fattigt land rikt på datorer. Och på lågutbildade män som lever länge.

Så ser Sverige ut ur ett EU-perspektiv.

EU-kommissionens beskrivning av utvecklingen i medlemsländerna de senaste åren är ingen munter läsning för svenskarna.

Av de 15 EU-länderna är det bara Grekland, Portugal och Spanien som är fattigare än Sverige, mätt i BNP per capita, visar kommissionens prognos för 2003. Rikast i unionen är Luxemburg följt av Irland och Danmark.

Grekland, Portugal och Spanien kan trösta sig med att de fick mest bidrag från EU:s gemensamma budget 2001, medan Sverige endast var den sjunde största nettobidragsgivaren samma år, enligt statistik från EU:s statistikmyndighet Eurostat.

En viktig förutsättning för ökat välstånd är en välutbildad befolkning, men inte heller här ligger Sverige särskilt bra till. Att 30 procent av Sveriges kvinnor är högutbildade ger visserligen Sverige en tredje plats bland EU:s kvinnor. Svenska män hamnar dock bara på en tionde plats av de 15, eftersom bara 23 procent av Sveriges vuxna män är högutbildade, enligt EU-kommissionen.

Men visst finns det områden där Sverige ligger bra till. Andelen arbetslösa är bland de minsta inom EU, samtidigt som sysselsättningsgraden är bättre än genomsnittet.

Dessutom lever svenskarna länge. Svenska män har högst medellivslängd av alla män i unionen - 77,5 år - vilket nästan är ett helt år längre än italienarna som är unionens näst mest långlivade. Svenska kvinnor har med sina 82,1 år den fjärde högsta medellivslängden inom EU.

Vad gör då svenskarna med sina långa liv? Surfar på internet, svarar Eurostat. Sverige är med 56 persondatorer per 100 invånare det datortätaste landet inom hela EU.

TT