Ingen ingrep när 14-åring våldtogs

Hon ropade förtvivlat på hjälp – alla gick förbi

NYHETER

BERLIN/STOCKHOLM

En 14-årig flicka våldtogs på öppen gata, fullt synligt för flera förbipasserande. Hon ropade på hjälp, men ingen ingrep, skrev tyska massmedier på tisdagen.

Överfallet ägde rum i torsdags, Kristi himmelfärds dag, i den normalt lugna staden Heide i Nordtyskland. Händelsen fick stora rubriker i pressen på tisdagen.

Flickan var på väg hem på cykel i ett bilfritt område av Heide vid halvtiotiden på kvällen. Det var fortfarande ljust. Plötsligt tog en 19-årig berusad pojke tag i hennes cykel och drog omkull henne.

- Hjälp mig, gör något! ropade flickan till en kvinna, men hon passerade utan att ingripa.

Struntade i hennes skrik

Strax efteråt kom fyra personer, varav tre kvinnor, förbi i grupp, men också de struntade i hennes skrik, fastän ynglingen hade tryckt ner henne på marken utanför en butik och börjat förgripa sig på henne.

Hon berättade för polisen att två män stod på en balkong och såg vad som hände, också det utan att ingripa, skriver Berlintidningen Tagesspiegel.

- Kanske visste de inte vad de skulle göra, men för att ringa till polisen krävs det ju inget mod, kommenterade kommissarie Reinhold Laaser i Heide.

- Man förväntar sig i alla fall att de ska ringa larmnumret 110.

Först när hon lyckats göra sig fri och hennes pappa kommit kontaktade ett vittne polisen.

”Alla som såg delar ansvaret”

- Alla som såg överfallet och inte gjorde något delar ansvaret för offrets lidande, sade Karl-Heinz Frehe vid brottsoffergruppen Weisser Ring (Vita ringen) till Tagesspiegel.

Polisen lyckades gripa våldtäktsmannen. Men eftersom han inte tidigare registrerats för sexbrott släpptes han tills vidare.

Polisen i Heide inledde förra året en informationskampanj som gällde vittnens ansvar. Den motiverades av att flera brott inträffat utan att de rapporterats till polisen.

TT