Föll 20 meter i klättringsolycka

13-årig svensk elev skadad på skolresa i Nordnorge

NYHETER

En svensk sjundeklassare från Kiruna föll i dag 20 meter från ett norskt fjäll.

Pojken var på skolresa och han och en kamrat fastnade på en berghylla.

– Han har en ryggskada, säger vakthavande räddningsledare Sten-Rune Nikolaisen till aftonbladet.se.

Sjukhuset meddelade sent i kväll att hans tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Den svenska skolklassen – en sjundeklass från Kiruna – var på resa vid fjorden Rumbaksbotn i Nordnorge. Gruppen bestod av 32 elever och tre vuxna och polisen i Narvik uppger att deras anhöriga har underrättats om olyckan.

Två av pojkarna, som är 13-14 år, klättrade upp för en fjällsida vid den avsides belägna fjorden öster om Narvik.

Malmbanan söderut

Fjorden går in mot den svenska gränsen. Längs södersidan går malmbanan från Narvik till Kiruna. Och längre in i fjorden passade de två pojkarna på att klättra upp för fjället.

Strax före klockan sex på tisdagen var olyckan framme. Huvudräddningscentralen i Nordnorge fick larm om att pojken skadat sig vid ett fall.

– Han föll cirka 20 meter, men vi vet inte hur fallet såg ut. Den andra pojken satt kvar på en berghylla, säger Sten-Rune Nikolaisen, vakthavande räddningsledare på huvudräddningscentralen i Nordnorge, till aftonbladet.se.

Räddningshelikopter sattes in

Räddningstjänsten tog en helikopter till den svårtillgängliga platsen. Medan en läkare tog hand om den skadade pojken gick den upp längs berget och fyra klättrare hjälpte till att få ned kamraten.

– Vi hade förberett en plats på Tromsø sjukhus. Men läkaren bedömde inte skadorna som så allvarliga och han togs till sjukhuset i Narvik.

Operationsledare Randi Fredly vid polisen i Narvik säger att det är svårt att få kontakt med platsen via mobiltelefon. Polisen har därför inte någon detaljerad beskrivning av olyckan.

– Hela klassen är nu på väg till Narvik för att möta honom, säger hon till aftonbladet.se.

Sent på tisdagskvällen meddelade sjukhuset att pojkens skador är allvarligare än man först befarat. Pojken kommer nu att flygas till universitetssjukhuset i Tromsö för specialistsjukvård.

Mattias Lundell, Alexandra Forslund