Olja flyter i land på skånska kusten

Nu rör sig oljan mot Ystad

NYHETER

Vid sjutiden i morse drev oljan från det förlista lastfartyget Fu Shan Hai i land på Skånes sydkust.

Sjok av tjock olja sköljdes upp på sandstränderna vid Borrby.

Och vid lunchtid rapporteras att oljebältet börjat röra sig söderyt - mot Ystad.

Vid sjutiden i morse inleddes saneringsarbetet i Österlen när de första oljeklumparna oljan började sköljas i land på sandstränderna vid Borrby.

Ett 20-tal värnpliktiga samt personal från Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund var på plats. Det fanns också planer på att senare under dagen kalla in frivilliga för att hjälpa till.

En 500 meter lång länsa har lagts ut mellan oljan och kustremsan utanmför Borrby. Plastmattor på stranden ska skydda sanden från de oljeklumpar som ändå driver i land.

- Enligt de uppgifter jag har är det inga större mängder ännu, men det kommer mer, sade Jan Sjölin, Kustbevakningens regioninspektör i Skåne, till TT vid halvniotiden på morgonen.

200 meter strand nedkletade

Under förmiddagen har klumpar av svart klet sköljt in över den ljusa sandstranden.

– Det är som stänk på stranden, men det börjar bli helt svart här i strandkanten. Det sägs att det rör sig om en mil som drabbats, säger Aftonbladets fotograf Krister Hansson, på plats i Österlen.

Vid lunchtid hade oljan till havs börjat driva söderut, mot Kåseberga och in mot Ystad, uppger Thomas Hermansson, brandinspektör på platsen, till TT.

Ett 60-tal personer från räddningstjänst och försvaret arbetar med att bärga oljan.

Många frivilliga har sökt sig till Österlen för att hjälpa till med saneringsarbetet - så många att det ställt till med problem:

– Vi har en trafiksituation som försvårar framkomsten för vår egen personal och materiel, säger Eva Ljungkvist.

Därför uppmanas frivilliga att bege sig till Borrby brandstation där kan de anmäla sig. Frivilliga kan även anmäla sig på telefon 0411-577 911 eller 0411-577 912.

Hittills har räddningstjänsten emellrtid avböjt hjälp från frivilliga av försäkringsskäl, uppger TT.

Fredrik Rundkvist, TT