Mobiler och sms pedofilernas nya vapen

NYHETER

Rädda Barnens EU-kontor varnar i en rapport för att mobiler och sms blir ännu ett sätt för sexualförbrytare att ta kontakt med barn.

Förra året utsattes, enligt en amerikansk undersökning, vart femte barn mellan 10 och 17 år för kontaktförsök via nätet. I tre fall av hundra försökte den som tog kontakt att få träffa barnet, ringde upp på telefon eller skickade brev, pengar och presenter, skriver Dagens Nyheter.

"Det nära sambandet mellan att chatta på nätet och att skicka sms på mobiltelefoner gör detta till ett område som måste följas noga", skriver Rädda Barnen.

Rapporten bygger på material från fem av Rädda Barnens heta linjer, bland annat den i Sverige.

"Sexförbrytare har blivit allt skickligare på att använda sig av chattsidor och meddelandetjänster. De utger sig för att vara unga män eller pojkar, ljuger om sin ålder och delar med sig av "hemligheter" för att vinna barnens förtroende, skriver Rädda Barnen.

Om man inte inser att pedofilerna kan vara andra människor än fula gubbar i regnrockar kommer en del av dem att kunna fortsätta att begå brott utan att gripas, skriver organisationen enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT