13-åring svårt skadad vid klättringsolycka

NYHETER

NARVIK

En svensk 13-årig pojke ligger med svåra lungskador på sjukhus i Narvik efter att ha störtat omkring 20 meter när han och en kamrat klättrade upp på fjället vid fjorden Rombaksbotn i Nordnorge.

Pojken har opererats efter en lungkollaps och hans tillstånd är mycket allvarligt men för närvarande stabilt, uppger jourhavande läkare på sjukhuset för TT tidigt på onsdagsmorgonen.

Enligt läkaren är det ännu för tidigt att uttala sig om utgången eftersom skadan lätt kan ge upphov till svåra komplikationer.

Pojken skulle förts vidare till det större sjukhuset i Tromsö under natten men dimma och dåligt väder gjorde att planet som skulle hämta honom inte kunde landa.

Enligt läkaren är det mycket märkligt att 13-åringen inte har fått några vare sig yttre eller inre skador utöver de svåra lungskadorna efter att ha fallit 20 meter fritt och landat på en klipphylla.

Eleverna tillhörde en skolklass från Kiruna på 32 elever som tillsammans med tre vuxna befann sig vid den slutna och avsides belägna fjorden öster om Narvik.

Strax före klockan sex på kvällen fick huvudräddningscentralen i Nordnorge larm om att en elev skadat sig vid ett fall.

- Två elever hade klättrat upp på fjällsidan och en av dem föll tjugo meter ner medan den andra blev sittande på en fjällhylla, säger Sten-Rune Nikolaisen, vakthavande räddningsledare på huvudräddningscentralen i Nordnorge, till TT.

En räddningshelikopter var på plats vid 19-tiden och hjälpte de båda eleverna ned från fjället. Den skadade pojken fördes sedan med helikopter till Narviks sjukhus.

TT