Toppmötet om fredsplan har inletts

Bush träffar Abbas och Sharon i Jordanien

Foto: AP
USA:s president poserar för media med israels premiärminister Ariel Sharon (till vänster) och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas.
NYHETER

Palestiniernas Mahmud Abbas lovade att sätta punkt för intifadan. Israels Ariel Sharon lovade att omedelbart riva bosättningar. Onsdagens toppmöte om Mellanöstern såg ut att bli en framgång.

Men kort efter mötets avslutning utlovades fortsatt kamp från båda sidor i de ockuperade områdena.

Målet för toppmötet i den jordanska hamnstaden Aqaba var enighet kring en tillämpning av den så kallade färdplanen för fred i Mellanöstern. Förutom de båda premiärministrarna Abbas och Sharon deltog USA:s president GeorgeW Bush, som satsar stort på att nå framsteg i strävan mot fred.

Han upprepade sitt krav på att Israel ska tillåta en palestinsk stat. Samtidigt lovade han att bidra till den judiska statens säkerhet.

Bush sade vidare att både palestinierna och israelerna måste vidta omedelbara, påtagliga åtgärder för ett förverkligande av hans vision om två stater som samexisterar i fred. Efteråt uppgav Bush enligt AFP att mötet hade ''levt upp till förväntningarna''.

''Slut på våld''

Abbas, den nye palestinske ledare som USA accepterar i stället för president Yasser Arafat, sade att palestiniernas ''mål är klart, och vi kommer att genomdriva det med fasthet och utan kompromisser: ett fullständigt slut på våld och terrorism''.

Sharon sade att han accepterar en israelisk och en palestinsk stat sida vid sida.

Enligt färdplanen ska en interimsstat upprättas före slutet av detta år och en stat med permanenta gränser före år 2005. Sharon uppges stöda idén med en interimsstat.

Sharon betonade även att Israel är en rättsstat.

-Därför kommer vi omedelbart att börja evakuera icke tillåtna bosättningar.

Han syftade sannolikt på de huvudsakligen glesbefolkade bosättningar som upprättats på Västbanken utan den israeliska statens tillstånd efter mars 2001.

Fortsatt motstånd

Men kort efter deklarationerna i Aqaba meddelade den militanta palestinska rörelsen Hamas att den väpnade kampen fortsätter. Detta går emot vad en Hamasledare sade i amerikansk tv inför mötet. Då hette det att rörelsen skulle ge upp våldet om framsteg gjordes mot en israelisk reträtt från de ockuperade palestinska områdena.

Också de av USA terrorstämplade organisationerna Islamiska jihad och Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP, utlovade fortsatt kamp. Islamiska jihads politiska ledare Mohamed al-Hindi avfärdade löftet om att sätta punkt för intifadan som ett ''lättköpt erbjudande''.

Den första reaktionen från judiska bosättare i de ockuperade områdena pekade också på att freden långt ifrån är i hamn. De svor att motsätta sig alla rivningar av judiska anläggningar.

-Vi kommer att motsätta oss varje form av nedmontering av bosättningar och förkastar regeringens godkännande av den amerikanska färdplanen fullständigt, sade talesmannen Yeoshua Mor Yossef till AFP.

TT