Ministerns svarta dag

Lena Sommestad: Här badade jag som barn

NYHETER

BORRBY STRAND

Miljöminister Lena Sommestad tittar ut över det oljiga vattnet.

- Här har jag badat många gånger, både som barn och vuxen. Det är en av Sveriges vackraste stränder, men nu ser det inte roligt ut.

Foto: Lennart Perlenhem
ARG OCH FÖRTVIVLAD Miljöminister Lena Sommestad känner ilska och sorg över att vara tillbaka på sin barndoms strand i oljekatastrofens spår. - Jag känner en stor oro för miljön. Det är en stor och mycket allvarlig olycka, säger hon.

I vattenbrynet längs en sträcka på drygt en och en halv mil skvalpar oljan, vågorna sköljer den svarta geggiga massan upp i sanden.

Utanför ligger ett tiotal fartyg, vars besättningar gör vad de kan för att bärga oljan. Drygt 500 ton har de tagit upp.

Men 130 ton olja har redan drivit förbi dem och är på väg mot land. Kvar i det förlista fartyget finns fortfarande 1 300 ton - som sprutar i en ständig stark stråle mot ytan.

"Det är fruktansvärt"

Räddningspersonalen talar om många veckor, månader, innan stränderna är oljefria. Om att det kanske inte kommer att gå att bada längs den här kusten på hela sommaren.

- Det är fruktansvärt, säger "gott-i-gott"-tvillingarna Torsten och Tore Jeppson som bor i Borrby och vid lunchtid i går inspekterade förödelsen.

- Jag har badat här varenda sommar i 70 år, berättar Torsten. Men i år blir det nog inget dopp i det här vattnet.

De är upprörda över att stora fartyg utan lots får passera längs kusten och de tycker det är obegripligt att en av världens finaste stränder nu är täckt av olja.

- Vi har 15 000 till 18 000 sommargäster här. De flesta kommer för de fina badens skull.

Oroliga för sitt levebröd

Inom Simrishamns och Ystads kommuner känner man samma oro.

- Det ser mörkt ut för sommaren, säger Ystads ledande politiker Kent Mårtensson. Vi är beroende av att få hit turisterna. Nu verkar det besvärligt.

Ålafiskare Christer Jönsson och hans kolleger är oroliga för sitt levebröd.

Även miljöminister Lena Sommestad som vid 17-tiden landade på stranden i helikopter är orolig.

- Jag känner en stor oro för miljön. Det här är ett värdefullt område. Och en underbar badstrand. Det här är en stor och mycket allvarlig olycka. Vi är alla arga, förtvivlade och ledsna över det som hänt.

Svävar på målet

Hon svävar på målet när hon tillfrågas om skadorna kunnat begränsas om samarbetet mellan Sverige och Danmark hade fungerat bättre.

- Vi måste utvärdera det som hänt och se om något har falerat, säger hon.

Hon har sett oljebältet från luften och inser att katastrofens omfattning ökar för varje timme som går.

Pelle Tagesson