Amerikansk inredningsguru åtalas

Martha Stewart misstänks för insiderhandel

NYHETER

NEW YORK

Den amerikanska heminredningsgurun Martha Stewart åtalades på onsdagen inför en domstol i New York för bedrägeri och för att ha förhindrat en brottsutredning. Hon sägs därtill ha gjort falska påståenden och begått mened.

Foto: AP
Martha Stewart, 61, åtalas för bedrägeri och för att ha förhindrat en brottsutredning.

Åtalet, som innehåller nio åtalspunkter, kommer efter en utredning om misstänkt insiderhandel som pågått i omkring ett års tid. I åtalet anklagas även Stewarts aktiemäklare, den före detta Merrill Lynch-mäklaren Peter Bacanovic, för att i samband med insiderutredningen ha begått flera brottsliga handlingar.

Den misstänkta insideraffären handlar om försäljningen av 4000 aktier i bioteknikföretaget Imclone Systems den 27 december 2001, dagen före det att en negativ federal rapport om ett cancerpreparat från Imclone offentliggjordes. Stewart misstänks ha sålt aktierna efter tips från sin gode vän Samuel Waksal, Imclones grundare och dåvarande vd.

Waksal har tidigare erkänt anklagelser om insiderhandel och en dom i den separata rättegången mot honom väntas inom kort.

Den 61-åriga Stewart har nekat till anklagelserna och hänvisar till en instruktion hon ska ha givit till sin mäklare, Bacanovic, om försäljning av Imclone-aktien vid ett visst pris.

TT-AFP