Rådig 98-åring hindrade brand på servicehem

NYHETER

JÖNKÖPING

När tv-bilden slocknade och det började ryka och brinna i apparaten, så grep den 98-åriga kvinnan på servicehemmet i Mullsjö in.

Hon drog ur sladden och började rulla den brinnande tv:n mot utgången, över mattkanten och bort mot hallen medan brandlarmet tjöt och personalen kom rusande.

En man som besökte sin gamla pappa i en annan lägenhet på servicehemmet fick fatt i en skumsläckare och sprutade över apparaten.

Medan rökdykarna från brandkåren kom till hemmet så började personalen evakuera tolv av de 80 åldringar som bor där, medan röken bolmade ur 98-åringens rum.

En av de anställda fick andningsbesvär av röken, men ingen av de gamla skadades. 98-åringen, som hade tänkt sig att få ut den brinnande tv:n på gården, mådde bra och vägrade följa med till sjukhus, ens för säkerhets skull.

Hon var annars den enda som inte kunde återvända till sin lägenhet efter vädring och rengöring.

-Hennes och de andras agerande är ett bra exempel på hur rådigt ingripande kan förhindra att en brand får fäste och orsakar svåra skador, säger brandingenjör Göran Melin, klart imponerad av den 98-åriga kvinnans handlingskraft.

Det pyrde och rök fortfarande i 98-åringens tv när rökdykarna var på plats. Så de kastade de ut tv:n genom fönstret.

Christer Jönsson/TT