I pingst kan alla få bada

Fin försommar har gett behagliga temperaturer

NYHETER

Ett dopp i havet redan till pingst.

Det behöver inte vara så plågsamt som du tror. Inte ens i Piteå.

- Vi har redan 16 grader i vattnet, säger Bo Eriksson, försäljningschef vid Pite havsbad.

Foto: Stefan Jerrevång
INGA BADKRUKOR Tobias Makowski, 14, hoppar i plurret från en gren vid Smeds-uddsbadet i Stockholm. Kompisarna Samir Durakovic, 13, och David Adermalm, 14, njöt också av ett försommardopp.

Det finns ännu inga officiella noteringar för badtemperaturen i Sverige. SMHI börjar publicera sina siffror i slutet av nästa vecka.

Men redan i dag kan Aftonbladet avslöja de inofficiella siffrorna från tio orter i Sverige.

Två veckors kanonväder i nästan hela landet har fått temperaturen att stiga både på östkusten och västkusten.

Långt ute i kustbandet är det fortfarande plågsamt kallt att bada. Temperaturer på 10-12 grader klarar möjligtvis barn och vinterbadare.

Men inne i badvikarna börjar vattnet bli, om inte helt njutbart, så åtminstone ganska behagligt.

På norra Öland uppmätte kommunens hälsoskyddspersonal 14 grader. Men på den kända badplatsen i Köpingsvik, utanför Borgholm, är det varmare.

- 17 grader var det senaste jag hörde. Det var ett helt gäng ungdomar och badade här för en stund sedan, berättar Margit Larsson på Köpingsviks fritidsby.

- Men själv nöjer jag mig med att doppa fötterna.

16 grader i Piteå

Varmast är det på västkusten med toppnoteringen, 18 grader, på Saltholmen utanför Göteborg.

Men den största skrällen är Pite havsbad. Den norrbottniska Rivierans 16-gradiga vatten står sig mycket väl i konkurrensen. Piteborna badar i en grad varmare vatten än gotlänningarna.

- Vi har haft otroligt gynnsamma vindar. Inget nytt kallt vatten från havet har kommit in de senaste dagarna. Men börjar det blåsa från söder blir det kallare igen, säger Bo Eriksson.

Om du planerat att ta årets premiärdopp till pingst kan det ha hunnit bli ännu någon grad behagligare i vattnen. Enligt väderprognoserna tyder det mesta på fortsatt soligt väder hela helgen, åtminstone i Götaland och Svealand.

Jens Kärrman