Arafat är petad från rampljuset

Men utan honom kan inget nytt fredsavtal ingås

1 av 2 | Foto: REUTERS
NYCKELPERSON Palestinas president Yassir Arafat är inte med under förhandlingarna, men i slutändan är det han som måste ge sitt godkännande till ett nytt fredsavtal.
NYHETER

När Israels Ariel Sharon och palestiniernas Mahmoud

Abbas höll toppmöte med USA:s president satt Arafat hemma i Ramallah och surade.

Men Arafat är inte slut.

Inget fredsavtal kan ingås utan hans godkännande.

Varför har Abbas tagit över Arafats roll som palestiniernas ansikte utåt?

Israel och USA vägrade starta om fredsprocessen så länge Arafat satt ensam vid rodret. I det läget var det ett nödvändigt drag av palestinierna att utse moderate Abbas till premiärminister. Nu har Sharon och Bush någon de är beredda att tala med utan att Arafat förlorat mer än en liten del av sin makt. Arafat och Abbas har jobbat ihop i årtionden. De blir osams med jämna mellanrum men i slutändan är deras mål detsamma.

Arafat är folkets ledare

Betyder det att Arafat nu bara är en symbol för palestinierna?

Långt därifrån. Arafat är fortfarande den ende ledaren vald av folket. Arafat kan rentav tjäna på att ta ett steg tillbaka och inte förknippas direkt med eftergifter till israelerna.

Kan Arafat sabotera fredsprocessen om USA och Israel försöker sätta honom ännu mer utefter sidlinjen?

Inget avtal kan ingås utan Arafats godkännande. Som president har han rätten att avskeda premiärministern. Arafat är fortfarande ledare för den palestinska myndigheten. Han är ordförande för PLO och leder al Fatah, den största gruppen inom PLO. Arafat visade sin makt när han fördröjde ett toppmöte mellan Sharon och Abbas med en dag. Ju mer USA försöker isolera Arafat desto större är risken att han sätter käppar i hjulet.

Fredsprocessen är igång

Vad blev resultatet av mötet?

Palestinierna lovar stoppa terrorn och Israel lovar riva olagliga bosättningar på palestinska områden. Det är bara en början. Viktigast av allt är att fredsprocessen åter är igång efter två och ett halvt år av palestinskt uppror, Intifada.

Vad skiljer den så kallade färdplanen från tidigare misslyckade fredsförslag?

Framförallt att hela världen står bakom. FN, USA, Ryssland och EU. Pressen på parterna att göra upp ökar. I slutändan är det dock bara USA som kan åstadkomma fred. Israel lyssnar bara på landet som med sitt ekonomiska stöd i praktiken garanterar den judiska statens överlevnad.

Vad händer om en självmordsbombare slår till i Israel i morgon?

Den nya fredsprocessen överlever. Men fortsätter terrordåden en längre tid kommer Israel att hoppa av färdplanen.

Wolfgang Hansson