Vännerna tog farväl av Anita Härenstam

1 av 5 | Foto: JOHAN SOLUM
LASSE SÖRJER Det var många välbekanta ansikten på begravningen i Oscarskyrkan i Stockholm i går. Lasse Berghagen, en av familjens närmaste vänner.
NYHETER

Tårarna rann när Magnus Härenstams hustru Anita begravdes i går.

Lasse Berghagen och Barbro "Lill-Babs" Svensson var två av alla vänner som sörjde sin väninna.

- Anita bar på en enorm godhet, säger Lill-Babs.

Efter en hård kamp mot lungcancer avled Anita Härenstam den 8 maj. "Vi ses imorgon" blev hennes sista ord till Magnus innan hon samma natt dog i sömnen.

I går, en solig sommardag, ägde begravningen rum i Oscarskyrkan i centrala Stockholm. De flesta av vännerna var ljusklädda, då Anita Härenstam ville att hennes begravning skulle vara "en så glad tillställning som möjligt".

Men sorgen var ändå påtaglig. Inne i kyrkan tog en samlad Magnus Härenstam emot gästerna tillsammans med barnen Smulan och Tomas.

"Genomgod"

Till ceremonin kom flera av Sveriges mest kända artister som under åren blivit goda vänner med familjen. I bänkarna satt bland andra Siw Malmkvist, Lasse Lönndahl, Lis Nilheim, Claes Elfsberg, Eva Bysing, Benny Andersson, Bosse Parnevik, Susanne Lanefelt, Anders Berglund och Christina Schollin.

- Anita var en så genomgod människa. Folk som jag inte ens känner har kommit fram och berättat att de tyckte hon var så omtänksam och fantastisk, sa Barbro "Lill-Babs" Svensson som hade med sig prästkragar till kistan.

Lasse Berghagen, en av familjens närmaste vänner, bar på blommor och hade en sorgsen blick när han kom till kyrkan.

Med nedböjt huvud satt han bredvid teaterproducenten Vicky von der Lancken som torkade sina tårar med en näsduk.

Stora begravningskransar låg utlagda på altargångens röda matta, kistan var överöst med blommor och längst fram stod ett hjärta av rosor.

Björn Skifs sjöng

Och när Björn Skifs framförde balladen "Håll mitt hjärta" brast flera av gästerna ut i gråt.

- Första gången Anita hörde "Håll mitt hjärta" sa hon: Den sången kan ni spela på min begravning, berättade komminister Bo Lindberg.

Anita Härenstam blev 60 år.

Daniel Nyhlén