USA tänker bygga dödsceller på Kuba

"Nu måste vi få hem svenske fången"

1 av 2
Hotas av dödsstraff Talibanska fångar i USA:s fångläger på Guantanamo, Kuba.
NYHETER

USA tänker bygga dödsceller på Guantanamobasen på Kuba. I vår väntas militärtribunaler mot misstänkta terrorister som kan dömas till döden, utan chans att överklaga.

- Det här gör det ännu mer angeläget att få hem Kuba-svensken, säger Gösta Hultén, ordförande i Guantanamogruppen.

Riksdagsmän från Guantanamogruppen ska i dag träffa utrikesminister Anna Lindh för att återigen kräva att Sverige sätter hårdare press på USA för att släppa den svenske medborgaren Mehdi-Muhammed Ghezali.

"Vi måste protestera"

En bidragande orsak till mötet är uppgifterna om militärtribunaler och byggandet av dödsceller i Guantanamo.

- Jag skulle vilja kalla det skenrättegångar, säger han. De är inte fria och öppna. Inga garantier finns för en fri och oberoende process. Bara amerikanska försvarsadvokater får biträda de misstänkta. Vi tycker att den svenska regeringen kraftfullt måste protestera mot planerna.

Kubasvenskens advokat Peter Althin är mycket oroad.

- Värsta scenariot är att min klient hamnar i en militär rättegång. Då förändras hans läge dramatiskt till det sämre. Då kan vi inte påverka rättsprocessen. Det är mycket viktigt att något görs innan vi hamnar i det läget.

Chefen för hanteringen av Guantanamofångarna, generalmajoren Geoffrey Miller berättar i den brittiska tidningen Daily Telegraph att byggandet av dödsceller är en av planerna för ett permanent terroristfängelse på Kuba-basen.

Kan inte överklaga

Allt tyder på att Guantanamo också blir president Bushs val av plats för de militära tribunalerna som ska inledas senare i år.

Tribunalerna kan utdöma dödsstraff. Domarna kan inte överklagas. Enda chansen är benådning av försvarsministern eller ytterst presidenten. Med tanke på att George W Bush under sina år som guvernör i Texas aldrig benådade en enda dödsdömd lär dödsdömda terrorister ha svårt att undgå avrättning.

Anna Lindh ville igår inte kommentera de nya uppgifterna om USA:s planer. Hon reser i nästa vecka till USA för att träffa Colin Powell och har då lovat att ta upp Kuba-svenskens fall.

Wolfgang Hansson