Messing ska få svar av dansk minister

NYHETER

KÖPENHAMN

Först försvarade danske näringsministern Bendt Bendtsen landets insatser i samband med oljekatastrofen. I ett brev till Ulrica Messing skriver han att alla inblandade gjort vad de kunnat.

Foto: PATRICK PERSSON
Ministern Bendt Bendtsen.

Men när Aftonbladet träffar ministern är han betydligt mildare.

"Förstår Messing"

- Jag förstår att Ulrica Messing reagerat. Hon ska få svar på alla sina frågor.

När Bendt Bendtsen kom till jobbet på Slotsholmen i centrala Köpenhamn i går morse, möttes han av ett ilsket fax från sin svenska kollega Ulrica Messing. Hon kräver svar på varför det tog flera timmar innan danska sjöräddningen accepterade svensk bogserhjälp. Med ett annat agerande hade förödelsen kanske inte blivit så omfattande, menar Messing.

Ministern beklagar

Trots den hårda kritiken vägrar Bendtsen att erkänna sig kritiserad. Brevet han i går skrev till sin svenska kollega börjar vänligt: "Kaere Ulrica, tak for dit brev".

Därefter beklagar näringsministern att den svenska kusten drabbats av oljeutsläppet, men lägger genast till att han fått intrycket att alla inblandade gjort stora insatser för att begränsa skadorna. Först därefter försäkrar han att den danska regeringen ser mycket allvarligt på saken. En undersökning har redan satts igång.

Pressuppbåd

Sent på eftermiddagen tar Bendtsen emot litet pressuppbåd. Svenska kvällstidningar och danska tv-nyheter vill veta hur det känns att bli offentligt kritiserad av Sverige. Men nu vill ministern inte alls slå tillbaka. Tålmodigt lägger han pipan ifrån sig och ler varje gång han svarar på frågor om vad han egentligen tycker om den svenska kritiken.

- Jag ser inte Messings brev som någon våldsam kritik. Jag vill också ha svar på dessa frågor och vi har redan satt igång en utredning. Om ett par veckor hoppas jag vi vet hur olyckan kunde inträffa, vad som hände efteråt och om något kunde gjorts annorlunda.

Tänker du själv resa till Skåne för att se vad oljan gjort med stränderna?

- Hmm, det vet jag inte, säger han och ser för första gången lite bekymrad ut. Men Ulrica Messing är alltid välkommen hit!

Ingrid Carlqvist