FN-observatörer kidnappade i Georgien

NYHETER

Åtta personer, däribland tre FN-observatörer togs som gisslan tidigt på torsdagen i den kaukasiska republiken Georgien, uppgav en georgisk tjänsteman för AFP.

De övermannades på gränsen till utbrytarregionen Abchazien.

FN-gruppen övermannades i byn Gentsvisji i Kodori-dalen, en otillgänglig och omstridd dalgång på gränsen mellan Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien.

En georgisk tjänsteman i området uppger för nyhetsbyrån AFP att gruppen bestod av tre FN-observatörer, en lokal tolk och fyra ryska soldater från de fredsbevarande OSS-styrkorna i Abchazien.

Enligt tjänstemannen Tamaz Nadareisjvili återstår endast FN-männen och tolken i fångenskap, medan de ryska soldaterna slog larm efter att ha släppts fria.

Två av de FN-observatörer som tagits som gisslan i Kodori-dalen på gränsen mellan Abchazien och Georgien är tyska medborgare, uppgav en företrädare för utbrytarrepubliken Abchaziens ''försvarsdepartement'' för nyhetsbyrån Interfax.

- Gisslan består av två FN-observatörer från Tyskland och en chaufför och en tolk, som båda är abchaziska medborgare, sade uppgiftslämnaren till Interfax.

Sopcho Chorguani, taleskvinna för FN i Tbilisi, sade samtidigt till nyhetsbyrån Reuters att det enligt hennes information rör sig om tre utländska observatörer och en tolk.

- En av dem är tysk, det är säkert. Vi kan inte kommentera några andra detaljer, sade Chorguani till Reuters.

Det georgiska presidentsändebudet Emzar Kvitsiani kopplade gisslantagandet till planerna på att under torsdagen skriva under ett avtal som skulle göra det möjligt för flyktingar från de lägre liggande delarna av dalen att återvända hem från Georgien.

- Det verkar som om om någon verkligen inte vill ha fred i den här konfliktzonen, sade Kvitsiani, enligt nyhetsbyrån Interfax.

aftonbladet.se , TT