Skånska stränder smutsigast i Sverige

NYHETER

Sveriges smutsigaste stränder finns i Skåne och allra värst är det i Trelleborgs kommun där hela fem stränder får underkänt betyg.

- Jag skulle inte rekommendera svenskar att bada på dessa stränder, säger EU:s miljökommissionär Margot Wallström.

Resultaten kommer från EU:s årliga genomgång av badförhållandena vid unionens stränder.

Kommunalrådet i Trelleborg, Egil Ahl, är inte förvånad över att Trelleborg hör till de sämre områdena.

- Vi har legat illa till förut. Jag vet inte om det är formen på strandlinjen, att vi får ovanligt stora ansamlingar av bakterier här, säger han.

Han är inte säker på om kommunen kommer att sätta in några extra resurser för att få ordning på förhållandena. Redan idag lägger man betydande summor på att rensa stränderna från tång under badsäsongen, enligt Ahl.

EU:s undersökning mäter vattenkvaliteten vid stränderna. Den bygger på mätningar från föregående säsong och är till för att ge unionens invånare en fingervisning om hur bra eller dålig en badplats är.

Stränderna i Sverige har försämrats något sedan förra årets mätning, däremot utför allt fler svenska kommuner de obligatoriska mätningarna.

Enligt Wallström ligger Sverige generellt mycket bra till vad gäller strandförhållanden, även om det finns ett par mörka fläckar. Det är främst Skåneregionen och Gotland som blivit underkända. Vad det beror på vill Wallström inte spekulera i.

- Sverige måste själv undersöka vad som ligger bakom. Det viktiga är att man kan visa att man satt in åtgärder för att försöka få bukt med problemen, säger Wallström.

Har en strand fått underbetyg anser hon inte att man bör bada där, har man dessutom småbarn bör man definitivt tänka sig för.

Trelleborgs kommunalråd Egil Ahl är däremot övertygad om att det är utom all fara att bada i kommunen.

- Jag bor alldeles i närheten av vattnet och jag skulle bada där idag om så vare, säger han.

Åsa Asplid