New York Times högsta chefer avgår

NYHETER

Chefredaktören och redaktionschefen på tidningen New York Times avgick på torsdagen som en följd av avslöjandet att en av tidningens reportrar hittat på och stulit andra tidningars intervjuer till tiotals artiklar publicerade i tidningen.

Reportern Jayson Blair har under fyra års kunnat hålla på med förfalskandet utan att det upptäckts.

Chefredaktören Howell Raines och redaktionschefen Gerald Boyd kom ut från ett morgonmöte på torsdagen och berättade om sina beslut inför tidningens nyhetsredaktion på Manhattan i New York. Enligt reportrar på tidningen ska Raines ha sett fysiskt plågad ut, medan Boyd var tårögd och hade svårt att formulera sig inför de anställda.

Kritik mot organisationen

Plagieringsskandalen briserade tidigt i maj och har medfört svepande kritik mot redaktionsledningens ledningsstil, som enligt kritiker ska vara onödigt hierarkisk och distanserad, och byggd på att göra stjärnor av vissa reportrar medan andra ignoreras.

Raines och Boyd fick även kritik för att man inte reagerat på de fel och varningar från andra redaktörer som kommit rörande artiklarna från Blair. En del av kritiken har dessutom handlat om att Blair behandlats varsamt då han var svart på en redaktion med övervägande vita bland de anställda.

-Man kan med rätta fråga sig om jag, som en vit man från Alabama, gett honom en chans för mycket. Och då jag rannsakar mig själv blir svaret ja, sade Raines på ett annat personalmöte.

Reporter sa upp sig

Efter plagieringsskandalen har även den Pulitzer-belönade New York Times-reportern Rick Bragg sagt upp sig då han ska ha farit med osanning i en rad artiklar.

Tidningsförlaget New York Times bekräftade på torsdagen att de båda cheferna begärt att få lämna sina poster och att företaget hade accepterat detta. Förlaget tillade att man hade kallat in den förre chefredaktören Joseph Lelyveld för att tillfälligt ta över ledningen under jakten på efterträdare till Boyd och Raines.

New York Times-aktien backade på torsdagens börs, inför den avslutande handeln ned med 0,9 procent. Detta var dock något bättre än den allmänna börsutvecklingen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM