Minst elva döda i ny explosion i Tjetjenien

NYHETER

Moskva

Minst elva personer, varav nio barn, omkom vid en explosion i Tjetjeniens huvudstad Groznyj tidigt på fredagen.

Samtidigt stiger dödssiffran från självmordsattentatet i Nordossetien i torsdags.

Sedan ytterligare en av de skadade avlidit på sjukhus har nu 19 personer, inklusive attentatskvinnan, dött som en följd av explosionen vid en buss utanför flygbasen i Mozdok.

Kvinnan som sprängde bussen har fortfarande inte identifierats. Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov hyllade på fredagen busschauffören som vägrade att öppna dörren för kvinnan.

- Hade han gjort det så hade dödssiffran varit betydligt högre, sade Ivanov.

Totalt fanns 40 personer ombord på bussen. Två personer betecknas ännu som allvarligt skadade.

Trolig gasolycka

Den explosion som skakade Tjetjeniens huvudstad Groznyj under natten mot fredagen tros samtidigt ha varit en ren olycka, och inte ett terrordåd.

Minst elva personer - två kvinnor och nio barn - omkom när tre våningar av ett fyrvåningshus rasade samman. Utredarna misstänker att det rörde sig om en gasolycka, något som är långt ifrån ovanligt bland Rysslands många dåligt underhållna bostadshus.

Samtidigt lär det inträffade knappast hjälpa till i de ryska myndigheternas hårdföra och intensiva kampanj för att få tjetjenska flyktingar att flytta hem från lägren i grannrepubliken Ingusjien.

Godkänd amnesti

I Moskva godkände parlamentets underhus på fredagen med stor majoritet en amnesti för brott begångna i Tjetjenien av de stridande parterna. Trots att den ryska politiska ledningen har hyllat amnestin som "en humanitär akt" med "substantiell effekt på den sociopolitiska situationen" är följderna av den samtidigt svåra att beräkna.

För att omfattas av amnestin gäller det nämligen att få en domstol att slå fast att man inte berörs av de många undantagen för "mord, kidnappning, våldtäkt, rån, andra grova brott, utländska medborgare, statslösa och särskilt farliga återfallsförbrytare".

Ryska åklagare har emellertid redan konstaterat att amnestin kommer att ges till åtminstone 200 ryska soldater.

Wiktor Nummelin/TT