Misstänkta terror- bombare gripna

Tros ha förberett nya attacker

NYHETER

Fransk polis har gripit tre misstänkta terrorister i Paris.

Två av dem misstänkts ha deltagit i förberedelserna till bombdåd som dödat över 50 personer.

Den tredje planerade en ny attack i stil med Bali-bombningen.

En av de gripna, marockanen Karim Mehdi, 34, har i förhör uppgivit att han planerade ett bombdåd mot en turistort. Han greps på flygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris på söndagen.

I förhör har han berättat att han var på väg till Réunion, en ö utanför Afrikas sydöstra kust, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Mehdi har erkänt att han ville undersöka om det där finns turistområden som skulle vara passande för hans planer, att iscensätta en terrorbombning liknande den på Bali som dödade över 200 personer.

Polisen tror också att Mehdi haft nära kontakt med Ziad Jarrah, misstänkt för att ha kraschat ett av de kapade planen den 11 september, det som gick ner i Pennsylvania.

Planerade terrordåd i Tunisien

Även Christian Ganczarski, 36, från Tyskland, greps på flygplatsen men först på måndagen. Han är misstänkt för att ha deltagit i planeringen av en bombattack i Tunisien i april 2002. En självmordsbombare sprängde sig i luften i en synagoga på turistön Djerba och tog med sig 21 människor i döden.

Tyska myndigheter har haft ögonen på honom en längre tid. I hans hem fann man förra året dokument där telefonnumret till marockanen Mounir el Motassadeq, den förste som dömts för samröre med 11-september-terroristerna.

Ganczarski har tidigare varit gripen men har släppts i brist på bevis. Nu uppger franska myndigheter att Ganczarski är en av al-Qaidas viktigaste rekryterare.

Rekryterade terrorister åt al-Qaida

Den tredje gripne är fransmannen Robert Antoine-Pierre, 28, som misstänks ha varit en drivande kraft bakom självmordsbomberna i Marockos huvudstad Casablanca. Han greps i tisdags.

Han är den förste icke-marockan som gripits för delaktighet i bombdåden i Casablanca som dödade 31 personer.

Attackernas mål var judiska och spanska områden och ett betydande hotell.

Alla de tre gripna ska ha nära band till terrororganisationer som står i kontakt med al-Qaida.

Simone Söderhjelm