Ams-satsning ska ge jobb till 7 500 sjukskrivna

NYHETER

Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) ska få 7500 sjukskrivna och förtidspensionerade tillbaka i arbete per år.

Det nya uppdraget finns, enligt uppgift, i det åtgärdspaket mot den ökande sjukfrånvaron som Ams och Riksförsäkringsverket (RFV) ska presentera på onsdag.

Målet ska bland annat nås med hjälp av lönesubventioner i form av skattelättnader och ett högriskskydd för de företag som medverkar, enligt ett underlag som SVT:s Rapport tagit del av.

Samtidigt ska det göras en satsning på dem som varit sjukskrivna längre än ett halvår, med målet att hitta lösningar för samtliga före 2005.

För att klara de nya uppgifterna behöver Ams anställa 700 personer och RFV 600, det vill säga sammanlagt omkring 1300 tjänstemän. Kostnaden för insatserna beräknas redan under det första året uppgå till drygt en miljard kronor.

AndersL Johansson, generaldirektör för Ams, säger att han och Anna Hedborg, RFV:s generaldirektör, är överens om att lägga fram åtgärdspaketet tillsammans. Delarna i paketet har stötts och blötts ända in på fredagseftermiddagen.

-Vi har bestämt oss för att ha en presskonferens på onsdag där vi kommer att presentera den färdiga versionen, säger Johansson till TT.

Inte heller Anna Hedborg vill yttra sig om uppgifterna.

-Även Ams är med i det här, och vi bör lägga fram det tillsammans. Vi berättar om det på onsdag, säger Hedborg till TT.

I januari klargjorde arbetslivsminister Hans Karlsson att han inte var nöjd med att bara försäkringskassorna handhar rehabilitering. För att snabbare få långtidssjukskrivna tillbaka i arbetslivet ville han dra in Ams i arbetet. Motiveringen var att Ams har bättre kunskap om arbetsmarknaden och att försäkringskassornas uppgifter på så sätt skulle renodlas.

Därefter gick uppdraget till Ams och RFV att utreda ett åtgärdspaket.

TT