Sverige firade nationaldag med Kungen och Carola

NYHETER

Till tonerna av musikkårer och Carola firade Sverige sin nationaldag.

Tusentals människor samlades i både Göteborg och Stockholm för att se när kung CarlXVI Gustaf hurrade för Sverige.

Vädret på nationaldagen var det bästa tänkbara och många drogs till Solliden på Skansen i Stockholm på fredagen för att delta i det officiella firandet som tv-sändes.

Kungafamiljens ankomst var aviserad till strax efter klockan 19 , men redan en timme före var de flesta sittplatserna redan upptagna.

Glatt viftade människor med sina små blågula flaggor medan olika musikkårer spelade.

Uppskattningsvis mellan 5000 och 6000 personer var på plats när kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine anlände. Prinsessan Lilian hade kommit några minuter tidigare.

På scen svarade Ainbusk, Arméns musikkår, Carola och Orphei drängar för underhållningen innan kungen utbringade ett fyrfaldigt leve för fosterlandet.

''En riktig folkfest''

När firandet var över träffade TT Kerstin och Nils-Olof Samuelsson utanför Skansen. Båda var överens om att det var en strålande kväll och att det är dags att nationaldagen blir en helgdag.

-Det här är en folkfest, en riktig folkfest, sade Kerstin Samuelsson.

Men kungafamiljen var även i farten tidigare under dagen. Kungaparet och prins Carl Philip deltog när ostindiefararen Götheborg sjösattes i Göteborg.

Som inledning på nationaldagsfirandet i Göteborg höll kungen sitt tal från ett podium i fören av fartyget. Störst applåder fick kungen när han sade att ''vi från Sveriges andra framsida glädjer oss alltid över att komma hit''. När skratt och applåder lagt sig avslutade kungen med att utropa ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Öppet hus

Tidigare på dagen bjöd även kronprinsessan Victoria in till öppet hus på Stockholms slott. För sjunde året i rad slogs portarna upp åtminstone till stora delar av Slottet.

Årets tema var drottning Lovisa Ulrika som instiftade Kungliga vitterhetsakademien för 250 år sedan och en särskild utställning om akademien visas i Bernadottebiblioteket.

En av kronprinsessans favoriter är Livrustkammaren, fick besökarna veta.

Några av dem på plats var Kent och Bev Toivonen från Kanada. Fint slott och vacker kronprinsessa, löd omdömet.

-De kungliga verkar så tillgängliga här, det är de inte hos oss, sade Kent Toivonen.

-Men så har vi ju inga kungligheter heller, fyllde hustrun i.

Nationaldagsfirandet på Slottet avslutades med att Arméns musikkår framförde tapto utanför Västra valvet.

TT