"Jag bara grät och skrek"

Bara i Aftonbladet: Hillary Clintons egen berättelse om Lewinsky-skandalen

1 av 10 | Foto: AP
12 augusti 1998 Han vet sanningen, hon vet sanningen - men ännu ska det dröja fyra dagar innan president Bill Clinton i ett direktsänt tv-tal offentligt erkänner att han haft ett förhållande med Monica Lewinsky.
NYHETER

Monica Lewinsky-skandalen blev den mest smärtsamma och chockerande upplevelsen i Hillary Clintons liv. Något halvår tidigare hade den dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton tvingats att under ed uttala sig om en annan kvinnoaffär. Han var anklagad för att under sin guvernörstid i Arkansas ha "sexuellt ofredat" en viss Paula Jones på ett hotellrum i huvudstaden Little Rock.

Clinton var hårt ansatt. De nya ryktena om en sexhistoria med en praktikant hotade att ödelägga hans karriär.

I den tyska tidskriften Der Spiegel, som i sitt senaste nummer publicerar avsnitt ur Hillary Clintons kommande bok "Living history" (Simon & Schuster, New York) står det sammanfattningsvis så här:

Clinton, berättar presidenthustrun, kom i januari 1998 upprörd och utmattad tillbaka till Vita huset efter det pinsamma domstolsförhöret om Paula Jones. "Det hela är bara en fars", mumlade han och stöp i säng.

Några dagar senare väckte maken sin hustru tidigt på morgonen, satte sig ner vid sängkanten och förklarade allvarligt att "det står något i tidningarna som hon måste veta". Det hette att han två år tidigare skulle ha haft en affär med en tidigare praktikant i Vita huset. Och inte bara det. Han påstods också ha krävt av den unga kvinnan att ljuga om historien skulle komma ut.

Åklagaren och specialutredaren Kenneth Starr, som utan tvekan var ute efter att ta kål på Bill Clinton, hade just fått justitieministerns tillstånd att undersöka om landets president därmed gjort sig skyldig till en straffbar gärning.

Nej, försäkrade han sin fru, han hade inte haft ihop det med Lewinsky, inte på något vis. Och han hade redan dementerat dessa nya rykten när han häromdagen kallats till en vittnesutsago om Paula Jones. Men faran var ingalunda över. "Möjligtvis" kunde den unga damen, anförtrodde presidenten sin bleka hustru, ha "missuppfattat" hans uppmärksamhet.

Än i dag säger sig Hillary Clinton inte vilja förstå varför hennes käre Bill valde att ljuga om praktikantaffären för henne och den amerikanska allmänheten. Även de närmaste vännerna serverades samma historia. Hillary kände sig trött. I över sex år hade hon konfronterats med rykten om makens otrohet. Hon betraktade dem som en politisk sammansvärjning mot paret Clintons strävanden att förvandla Amerika till ett mänskligare och mer socialt samhälle.

Till att börja med hoppades hon att historien skulle ebba ut av sig själv i boulevardpressen. Men det var bara en from förhoppning. Hillary var övertygad om att mäktiga fientliga krafter agerade i bakgrunden. Hon beslöt sig för att på sin mans sida kämpa emot anklagelserna.

Spiegel citerar henne:

Ända sedan Bill inlett sin politiska karriär har han stått i skottgluggen. En gång hette det att han langat knark. En annan gång påstods det att han hade barn med en prostituerad i Little Rock.

- Det är svårt att se den man älskar och beundrar ständigt bli angripen och utsatt för obarmhärtiga anklagelser.

Tiden som följde blev hemsk för Amerikas First Lady. Människor observerade henne i smyg, varenda rörelse och min registrerades. Men hon var modig Hillary. Hon ställde upp i tv-kanalen NBC:s stora nyhetsprogram "Today" och bedyrade sin mans oskuld. Och i Vita huset sprang omtumlade medarbetare nästan ner varandra, mumlade i sina mobiltelefoner och viskade bakom hastigt stängda dörrar.

För Hillary och Bill Clinton gällde det att ännu en gång bevisa för omvärlden att de var i stånd att bemästra en kris och slå tillbaka. Eftertänksamt uppger hon att det var många som var förvånade över hur presidenten under denna svåra tid lyckades ignorera skandalaffärerna i Washington och i stället koncentrera sig på internationella krishärdar.

Sanningens ögonblick kom en morgon i augusti 1998. Clinton väckte på nytt sin hustru - precis som han gjort i januari samma år. Men denna gång satte han sig inte ner vid sängkanten utan travade rastlöst omkring i sovrummet.

För första gången talade han klarspråk. "Situationen var mycket allvarligare än vad han tidigare medgett". Clinton hade nu tvingats inse att han inför ett nytt stundande förhör med den ettrige Kenneth Starr var tvungen att medge att mellan honom och Monica Lewinsky hade dock förekommit en "opassande intimitet".

Därefter beklagade den äkta mannen sina lögner. Han hade, tillstod han, skämts så till den grad att han inte hade förmått sig tala sanning. Fast med praktikanten, anförtrodde han hustrun, hade han bara haft en kort och flyktig affär.

Bekännelsen åstadkom "andnöd", citerar Spiegel, hos den chockerade hustrun. Hon kippade efter andan och började gråta och skrika.

- Varför hade han ljugit för henne? Visste han vad han talade om!?

Men Bill, skriver Hillary, som normalt har en travhästs energi, bara stod där och muttrade gång på gång "hur ledsen han var". Han visste hur illa han gjort henne. Han hade bara velat skydda henne och dottern Chelsea.

Hillary Clinton berättar i sina memoarer att hon först inte trodde på det hon hörde. Så säker hade hon varit på att ryktena spritts ut som ett led i en politisk förtalskampanj. Och inte ens i sina vildaste mardrömmar, verkar det som, hade hon kunnat föreställa sig att hennes man, USA:s president, skulle sätta sitt äktenskap och sin familj på spel.

Bill Clinton hade med sina lögner sårat sin hustru så djupt att hon inte visste om deras äktenskap, som nu låg i spillror, någonsin kunde repa sig. Ilskan vällde fram i henne. Rasande och förtvivlad över att ha trott på hans försäkringar".

Även dottern Chelsea fick ta sina smällar. Hon blev utskrattad av skadeglada republikanska collegestudenter. Också hon, säger mamman, hade trott på pappans ord.

Mrs Clinton erkänner i boken att hon var så ursinnig att hon inte stod ut med att vara i samma rum som presidenten. Den redan planerade familjesemestern till Martha"s Vineyard strax utanför Massachusetts Atlantkust nordöst om New York blev fejkad harmoni.

Mamma och dotter poserade på bilder tillsammans med den svårt sargade presidenten. I verkligheten var det bara labradorhunden Buddy som ville hålla husse sällskap.

Makarna bodde på olika våningar i det hyrda semesterhuset.

Svårast fann Hillary nätterna. Dagarna tillbringade den uppskärrade presidenthustrun med djupa grubblerier på stranden. En präst och god vän gav henne goda råd. Hon måste förstå det ständiga växelspelet mellan synd och nåd. Det ena är inte tänkbart utan det andra.

Hillary: - Jag var tvungen att hitta en väg för att kunna förstå och förlåta Bill.

Som hustru, resonerade hon, hade hon "helst velat vrida nacken av sin man". Men han var ju inte bara hennes man, han var också landets president. Och där åtnjöt han hennes fulla sympati. Bill Clinton gjorde i hennes tycke ett bra jobb som president. Och USA var, skriver hon, efter hans åtta år i Vita huset vid avgången i januari 2001 ett starkare, bättre och rättvisare land.

Hennes kamp för en ökad jämställdhet för kvinnor och förbättrade lagar för miljövård och konsument hade burit frukt.

När den värsta chockupplevelsen börjat lägga sig blev Hillary Clinton medveten om att Lewinsky-affären förde med sig en konflikt mellan hennes personliga känslor och politiska övertygelse. Hon har onekligen rätt i att den enda som kan svara på frågan varför presidenten ljög är Bill Clinton själv.

Visst hade han handlat "moraliskt fel" och det var "orätt" av honom att vilseföra den amerikanska befolkningen. Synd bara, tycks hon tänka om den man som så missbrukat hennes förtroende, att han blev ett alltför lättfångat byte för de politiska fienderna. Man nästan anar att hon någonstans läst i en veckotidning att överdrivet testosteronstyrda män med allra största sannolikhet brukar lugna ner sig på äldre dagar.

Hillary Clintons försvarstes är att Bill Clinton ändå inte förrått sitt fosterland. Vad man också måste förstå är att Bill varit hennes man och bästa vän på gott och ont i över tjugo år och att han är en bra pappa åt Chelsea.

Der Spiegel citerar henne ur boken där hon berättar att människor ofta frågar varför hon och Bill, efter allt som hänt, fortfarande i dag är tillsammans. Hon tycker inte om att höra denna fråga. Men hon förstår att eftersom de båda lever ett offentligt liv måste hon ständigt höra den upprepas.

Här är kärnpunkterna i hennes svar:

Hur ska man kunna förklara en kärlek som överlevt decennier och ständigt växt. Allt medan dottern blivit stor, fyra föräldrar begravts och slagen i makarnas båda familjer avlöst varandra. Hillary och Bill Clinton har i nästan hela sitt liv haft gemensamma vänner, en gemensam tro (Hillary är metodist - en frikyrklig rörelse med noga planerat fromhetsliv - står det i min svenska uppslagsbok) och båda känner en djup plikt mot fosterlandet.

Nyckeln till deras äktenskap, säger hon, måste man söka i deras gemensamma historia. I grund och botten är hennes och Bills förhållande mycket djupt. Hon beskriver det med följande ord:

- På våren 1971 inledde jag ett samtal med Bill Clinton. Och i dag, över trettio år senare, talar vi fortfarande med varandra.

I ett annat kapitel beskriver hon det första mötet med den unga "vikingaliknande" juridikstudenten Bill Clinton. Det var som sagt 1971 och Hillary, som sen länge lämnat de gamla republikanska sympatierna bakom sig (arv från fadern) och blivit en kritisk radikal demokrat, märkte att den vitale blonde studenten stirrade på henne. Hon kände hans utstrålning, och för att chocka honom marscherade hon modigt fram till honom och presenterade sig. En kort tid senare råkade hon ut för en förkylning. Bill kom till undsättning med apelsinjuice och hönssoppa.

Sedan dess har de båda varit oskiljaktiga.

Hillary Clinton beskriver också hur förvånad hon blev över den unge Clinton från Arkansas. Han visade sig vara mycket mer komplicerad än vad han verkade. Och än i dag förbluffar han henne med sin blixtsnabba förmåga att binda ihop idéer och ord.

Svärmiskt skriver hon:

- Hans yttranden kommer så spontant och lättsamt. Och hans tonfall påminner mig om musik. Jag älskar hans sätt att tänka och hans utstrålning. Det första jag lade märke till var hans smala händer. Under våra första år tillsammans kunde jag i timtal glädja mig över dessa fingrars bläddrande i en bok.

Bill Clintons händer är än i dag vackra, försäkrar hon. Men det är klart att åren inte gått spårlöst förbi.

Första gången Hillary konfronterades med rykten och påståenden om sin mans otrohet, åtminstone officiellt, var i januari 1991 under primärvalet, ett förval till det stora presidentvalet. Då trädde en kvinna vid namn Gennifer Flowers fram och hävdade i en tidningsartikel att hon haft ett förhållande med Bill Clinton i tolv år.

Der Spiegel citerar ur boken:

- Jag var på ett valkampsmöte i Atlanta när Bill ringde för att förbereda mig på kvinnans påståenden. Han försäkrade mig att historien inte var sann och jag trodde honom.

Hillary Clinton har spelat många roller i sitt liv. Förutom äktenskap och familj, Bill Clintons och hennes karriärer, går barnens och kvinnors rättigheter liksom jämställdheten mellan könen som en röd tråd genom texten. Men även den kristna tron spelar för henne en viktig roll. Man förstår det när hon berättar om vad hon svarade och tänkte när Bill Clinton på våren 1973 friade för första gången. Hillary, som just var färdig jurist och upp över öronen förälskad, sade "nej, inte nu".

Egentligen skulle hon ha sagt, filosoferar hon i dag, mer än 30 år senare: "Ge mig lite mer tid." För henne var det självklart att om man beslöt sig för att ingå äktenskap måste det vara för hela livet.

Sexskandalen som skakade USA - dag för dag

En morgon i augusti 1998 rasade Hillary Clintons tillvaro samman. Bill Clinton - hennes man och USA:s president - avslöjade att ryktena var sanna: han hade haft ett förhållande med Monica Lewinsky, en ung praktikant i Vita huset. Clinton hade ljugit för sin hustru - och för det amerikanska folket. Nu berättar Hillary för första gången sin historia om sexskandalen som skakade USA och hela världen. Självbiografin "Living history" kommer ut i USA på måndag. Den har tryckts i en miljon exemplar och gett Hillary Clinton ett förskott på cirka 60 miljoner kronor. I dag publicerar den tyska tidskriften Der Spiegel utdrag ur boken. Aftonbladet har som enda svenska tidning tagit del av materialet.

Anna Maria Lantz-Ihlau