Hennes mål: att själv bli president

NYHETER

Vem är hon och hur tänker den kvinna som möjligtvis blir USA:s första kvinnliga president?

Hillary Clinton, 55, döljer inte i sina memoarer att hon är en makthungrig politiker med stora ambitioner.

Hon drivs av ett nästan aldrig sviktande socialt patos och anser sig ha moralen på sin sida.

Foto: AP
Alla tecken pekar på att Hillary Rodham Clinton vill tillbaka till Vita huset - men denna gång som nummer ett.

Redan som barn fick hon lära sig att slå tillbaka. "Du är inte vem som helst", fick hon höra av sin mamma.

Hillary Rodham Clinton är noga med att påpeka för sina läsare av självbiografin "Living history" att hon inte fått någonting gratis i livet. Hon föddes inte till att bli First lady med sitt eget "Hillaryland" i Vita huset och därefter till firad senator i New York. Vägen dit har kostat blod, svett och tårar.

När man läser de avsnitt som Der Spiegel återger i sitt pingstnummer, undrar man om människan är masochist. För trots att Hillary i mer än åtta år säger sig ha levt i ett träsk av politiska intriger och med en man som skämt ut sig själv och kanske ännu mer sin hustru över hela Amerika pekar alla tecken på att hon så snabbt som möjligt vill tillbaka till Vita huset. Hennes största käpphäst är, liksom tidigare, den sjukvårdreform som republikanerna kvaddade. Ofattbart, menar hon, att över 30 miljoner amerikaner ännu i dag saknar försäkring.

Mer slipad som politiker

Fast denna gång vill hon vara nummer ett och utan man i släptåg.

Dessa år förändrade henne som människa, menar hon. De satte inte bara hennes äktenskap på prov utan även hennes tro. Hårt politiskt motstånd, juridiska utmaningar och personliga tragedier verkar i dag ha gjort Hillary Clinton till en mindre emotionell och mer slipad politiker.

- Vi gjorde så många fel men vi lärde också av dem, konstaterar hon.

Som senator i New York har hon till exempel överraskat många demokrater i kongressen. Hon röstade nämligen inte emot utan för kriget mot Irak. Därtill är Hillary Clinton den första kvinnliga senatorn i New York. Hon har även etablerat sig som en viktig röst i Capitol Hills försvarsutskott.

Säger inget om sexlekarna

Hillary Clinton fick hela åtta miljoner dollar i förskottshonorar av bokförlaget Simon & Schuster. Villkoret var att hon bröt sin långa järnhårda tystnad om maken Bills otrohetshistoria med Monica Lewinsky. Och det löftet har den bedragna hustrun med två undantag hållit.

Hon kommenterar inte Bill Clintons famösa sexlek med cigarrer och spermafläcken på Lewinskys blå klänning.

Hillary Clinton skriver i första hand för en amerikansk publik. Enligt Der Spiegel kan boken ses som en strategi i en eventuell presidentvalskampanj. Hon berättar om sitt "livslånga" sökande efter en passande frisyr. Ryser vid tanken på att hon i sin ungdom lät sig så misshandlas av sin frisör att huvudet såg ut som en avskalad kronärtskocka.

En verbalt begåvad varelse, kommenterar Der Spiegel, med seriösa åsikter och tjocka glasögonglas. (Hillary fick inte sina första kontaktlinser förrän hon var över 30). Hon hamnade på Wellesley, ett elitcollege i Massachusetts där hon snabbt upptäckte frånvaron av svarta studenter.

Ville bli astronaut

Hillary Clinton kommer från en mer fattig än rik småborgerlig miljö i Chicago. Många amerikanska kända politiker, typ familjen Bush, har förmögna familjer och makt bakom sig. Så inte toppstudenten Hillary Clinton, flickan som drömde om att bli astronaut men inte antogs av Nasa för att hon var kvinna.

Hillary Clinton berättar om sin extremt konservativa pappa. Han ägde ett litet textiltryckeri, var en fanatisk Richard Nixon-anhängare och hatade allt som föreföll honom kommunistiskt. Hans ord var lag hemma. Mamman var mer demokratiskt sinnad, en hemmafru, som röstade i allra största hemlighet på John F Kennedy.

Varken Hillary eller hennes bröder fick fickpengar under sin uppväxttid. Redan som 13-åring tvingades hon jobba på sommarlovet för att bidra till familjens försörjning.

Familjen fick chansen att flytta till Park Ridge, en förort till Chicago. Ett republikanskt näste, enligt Hillary, med bara vita människor och välklippta gräsmattor.

Till att börja med delade Hillary sin stränge och ytterst sparsamme fars inställning att de amerikanska demokraterna var en bunt suspekta kommunister. Men hon växte upp under en händelserik tid. Morden på John F Kennedy, brodern Robert Kennedy, Martin Luther King och Vietnamkriget fick henne att byta sida. Hillary blev feminist, medborgarrättskämpe och språkrör för barnens rättigheter.

Hennes mamma hoppades att den begåvade dottern skulle bli domare i USA:s högsta domstol. Hon lärde Hillary att slå tillbaka om hon blev angripen. Hos oss finns ingen plats för fegisar, ansåg modern.

Hillary Clinton gör ett intryck av att veta bäst och vilja vara störst och bäst.

Trodde på sin man

För Bill Clintons skull flyttar hon som nybliven jurist till Little Rock i Arkansas. En sydamerikansk håla där maken blir guvernör i tre olika omgångar. Redan tidigt måste hon ha förstått att Bill delade med sig av sin charm.

Två statligt anställda poliser, som var livvakter åt Bill Clinton, hävdade i en tidning att deras uppgift också varit att skaffa fram kvinnor till guvernören.

Som vanligt trodde Hillary Clinton på sin man och förblev den drivande kraften i parets gemensamma liv.

Nixons Watergate, Clintons Whitewatergate, Travelgate och Lewinskygate - vad har hon inte hudnära upplevt, Hillary Clinton.

Ett annat problem har hon redan på tidigt stadium. Bill Clinton, som under sin tid som statsåklagare och guvernör i Arkansas "tjänade" dåligt, intresserar sig inte för pengar. Men det gör Hillary som nyetablerad advokat i Little Rock. Dottern Chelsea har fötts och det gäller att trygga familjens framtid.

Stolt berättar hon hur hon satsade 1 000 dollar på en sorts lyckospel. Och hur hon vann 100 000 dollar. Tillsammans med sin man köpte hon ett stycke land. En misslyckad investering visade det sig. Paret förlorade pengar.

Femton år senare kallas denna affär, som inte var särskilt bra skött men ändå legal, för Whitewatergate. Affären åstadkom närapå paret Clintons fall.

Svartmålade paret Clinton

Enligt Hillary kostade republikanernas nitiska granskning av Whitewatergate de amerikanska skattebetalarna 70 miljoner dollar. Nästan ett decennium senare erkände en viss David Block i sin bok "Blinded by the Right" 2002, att han i Whitewateraffären varit en sorts "uppdragsmördare" åt republikanska krafter. Blocks uppgift var att diskreditera presidentparet.

Hillary Rodham Clinton, som hon numera vill kallas, hoppas att hon och hennes Bill kommer att åldras tillsammans.

Men rollerna är i dag ombytta. Hon har tagit över där han slutade.

Anna Maria Lantz-Ihlau

ARTIKELN HANDLAR OM