Svenskarna som ska styra nya Irak

Hässelbybo skriver grundlagen

NYHETER

En rad svensk-irakier sitter på topppositioner när det nya Irak formas.

De tar med sig den svenska modellen för fri press, demokrati och välfärd.

- Jag vill att Irak ska bli en förebild för övriga Mellanöstern, säger Munther al-Fadhal, Hässelbybo som skriver Iraks nya grundlag.

De svenska irakierna är attraktiva för USA-regeringen och för de politiska rörelser som verkar i Irak.

- Framförallt var det de välutbildade som flydde Saddams skräckvälde, säger Kurdo Baksi, som själv flydde från Kurdistan 1980.

- Nu vill många återvända och bygga upp sitt hemland från grunden.

Svenska medborgare

Många har tillbringat 10-20 år i Sverige och blivit svenska medborgare. I bagaget har de med sig en rad erfarenheter från det svenska samhället.

- Pluralismen och konsten att lyssna är nog det viktigaste, säger Kurdo Baksi. Är det något man saknat i Irak är det rätten att få tala.

Viktigaste funktionen i det nya Irak innehas otvetydigt av Munther al-Fadhal, specialrekryterad av amerikanerna för att skriva Iraks nya författning.

I ryggen har han sex år i Stockholmsförorten Hässelby Gård. Hans fru och tre barn bor kvar i Stockholm.

- Jag tar med mig mycket från Sverige. Dödsstraffet måste avskaffas, mänskliga rättigheter måste få en central roll och kyrkan måste separeras från staten.

Cewher Namiq Salem, partisekreterare i Kurdistans Demokratiska parti, har varit med om att införa ett försvenskat arbetssätt i det kurdiska parlamentet.

- Svenska modellen är sådan att den går att flytta till andra länder, säger han. Inte detaljerna, men helheten. Jag lärde mig mycket i Sverige. Jag är tacksam för mina år där.

Hemliga namn

Statsvetaren Khaled Salih från Lund tippas få en inflytelserik post. Han avslöjar att fler svensk- irakier är påtänkta för viktiga positioner:

- Namnen är än så länge hemliga.

Wolfgang Hansson