”Planet kunde ha träffat oss”

Svenske Linus 70 meter från flygkraschen i morse

1 av 4 | Foto: AP
HÄR STÖRTADE FLYGPLANET I det här hyreshuset i Hollywood kraschade flygplanet tidigt i morse svensk tid. Piloten omkom omedelbart.
NYHETER

Ett flygplan störtade i natt i ett hyreshus i Hollywood, USA.

70 meter därifrån stod det svenska paret Linus Feldt och Matilda Persson och lagade mat i sitt kök.

– Planet kunde lika gärna träffat vårt hus, säger Linus.

15.50 lokal tid i Los Angeles, tio i ett på natten svensk tid, stod Linus, 34, och Matilda, 29, i sitt kök i Hollywood i Los Angeles, ett stenkast från den välkända affärsgatan Melrose.

De förberedde en middag för att fira Sveriges nationaldag med några vänner, när de hörde ett motorljud som kom närmare och närmare.

– Det var ett rusande motorljud, och man hann tänka i bakhuvudet att det här stämmer inte. Sen kom smällen, berättar Linus Feldt i morse svenskt tid, ett par timmar efter flygkraschen.

Störtade i huset

Ett enmotorigt privatflygplan hade störtat med nosen före rakt in i ett trevåningshus med 30 lägenheter. Explosionen blev kraftig och tryckvågen kändes flera kvarter.

– Det var otroligt läskigt. Hela magen trycktes in och man fick en isande känsla att något allvarligt hade hänt.

De såg aldrig planet komma. Men några av deras kompisar som var ute på gatan har berättat att planet störtade ner i en långsam spinn. Det var inte ett försök till nödlandning.

Efter explosionen sprang Linus och Madeleine ut på gatan och fick se en stor rökpelare stiga mot himlen. När de kom närmare nedslagsplatsen såg de en häftig eldsvåda och boende i huset som klättrade ut längs stuprören.

– Vi såg en man som hoppade från tredje våningen. Jag tror han skadades ganska allvarligt, berättar Linus.

Två personer omkom i kraschen, rapporterar Los Angeles Times. En av de omkomna var piloten. Sju personer skadades, Tillståndet för en av dem betecknas som kritiskt.

Enormt pådrag

– Efter tio minuter var polis och brandkår på plats, och det svärmade av nyhetshelikoptrar i luften. Det var ett enormt pådrag.

Linus Feldt är dataspelsdesigner och Matilda Persson retuscherare. Båda är från Stockholm och de är i Los Angeles för att se om de kan etablera sina respektive företag på den amerikanska marknaden.

Linus Feldt beskriver området de bor i som lugnt.

Där bor många unga människor och många skådespelare som är hemma på dagarna.

Därför kunde olyckan fått betydligt värre konsekvenser.

– Nu har den första chocken lagt sig. Men samtidigt upprepas hela tiden en tanke i huvudet. Det kunde varit vi. Planet kunde ha träffat vårt hus, säger Linus Feldt.

Oklar olycksorsak

Olycksplanet var en fyrsitsig Beech Bonanza BE35. Det hade enligt TT startat från den närliggande flygplatsen Santa Monica tio minuter före kraschen.

Det var i morse osäkert hur många personer som var ombord på planet, och varför det störtade.

Gunnar Svensson