Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Vad ska du göra i sommar, Anitra?

– Ja, men det är klart att jag ska umgås med Göran!

INTE BARA EN FLAMMA I en tv-recension beskrevs Anitra Steen som Göran Perssons flamma. Det gjorde henne förbannad. ”Det är få situationer där män blir objektifierade bara för att de träffar en kvinna som har en position i kraft av ett jobb”, säger hon. Foto:   INTE BARA EN FLAMMA I en tv-recension beskrevs Anitra Steen som Göran Perssons flamma. Det gjorde henne förbannad. ”Det är få situationer där män blir objektifierade bara för att de träffar en kvinna som har en position i kraft av ett jobb”, säger hon. Foto: Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

Det har tagit mig tre månader (många brev, ännu fler telefonsamtal) att få komma till det stora hörnrummet med lindblomsgröna väggar och utsikt över Stockholms allra vackraste sommarpark, Kungsträdgården.

Systembolagschefen Anitra Steen tar emot i blå sommarklänning, hon är liten men trycker min hand mycket hårt.

   

Varför tvekade du?

– Jag är en offentlig person, vd för ett väldigt publikt bolag som många har synpunkter på. Jag ska vara tillgänglig utifrån det uppdraget men det var inte speciellt roligt att vara uppmärksammad för att jag träffar Göran.

Så du drog dig undan.

– Ja. Jag tror att det var rätt också. Kalla Fakta hade ett program om Systembolaget i förra veckan. En tv-recension i Aftonbladet kommenterade programmet. Jag fick den refererad av en av mina systrar som var upprörd å mina vägnar. Jag benämndes inte med namn utan som Göran Perssons flamma. Det illustrerar exakt varför man inte ska ställa upp. Jag blev förbannad.

Beror sådant på att du är kvinna?

– Det är få situationer där män blir objektifierade bara för att de träffar en kvinna som har en position i kraft av ett jobb.

Var drar du dina gränser?

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att vara tillgänglig för journalister i mitt jobb. Jag ska ärligen säga att jag har känt mig lite försiktig. Det är inte roligt att få sitt privatliv exponerat. Jag kan förstå rent intellektuellt att det har ett nyhetsvärde att vd:n för ett statligt bolag umgås med Göran. Nu är ju nyheten bekant och då tycker jag att det räcker. Nästa stora nyhet är ju när det tar slut!

Här brister Anitra Steen ut i ett skratt, ett av väldigt många under timmarna vi träffas. Hon skrattar som få jag känner. Roligt. Länge.

Och högt. Jag tänker att hon nog är väldigt modig.

Hur kom bilderna på Harpsundspromenaden till?

– Jag är lite osäker på det men det var inte alls planerat. Jag kände mig väldigt överrumplad. Göran och jag hade bestämt att vi skulle träffas, det är ju små möjligheter att göra det utan att det uppmärksammas och vi hade kommit överens om att träffas på Harpsund. När jag körde dit ringde en journalist och ville ställa frågor om bag-in-box-viner. Jag sa att jag satt i bilen och inte kunde svara. Sedan ringde Göran och sa att vi kanske skulle strunta i att träffas eftersom vakterna sagt att det stod journalister där ute. Efter ett tag ringde han igen och sa att de hade åkt och vi kom överens om att vi skulle träffas ändå. Vi tyckte ju att det var trevligt! Efter det här samtalet så återvände journalisterna, jag tror att de bevakade mig.

Hur kändes det?

– Det kändes väldigt märkligt och det illustrerar vad jag tycker är det svåra: om man ger ett lillfinger så tar de hela handen. Jag tror att den enda möjligheten att få ha sitt privatliv i fred är att man själv väljer att inte exponera det.

Eller visar upp det en gång för alla.

– Ja, men poängen var att jag hade ju inte kunnat komma därifrån. De stod där från lördag och var kvar vid söndag lunchtid och hade bevakning på bak- och framsidan. Det gick ju inte att komma därifrån.

Hur kändes det?

– Maktlöst.

De måste ha frusit jättemycket.

– Ja det hoppas jag! Haha! Vi bestämde då att det var lika bra att gå ut. Det var ju enda möjligheten.

Ringde du din familj?

– Jag ringde mina föräldrar och mina barn på söndagen. Det tråkiga är ju att en del inte drar sig ens för att kontakta människor som står nära. Någon ringde min före detta make.

Hur är det att vara chef på Systembolaget?

– Roligt. Lite berg-och-dalbana. Det finns en extra dimension som triggar mig, att vi har en viktig roll i alkoholpolitiken, att vi måste kombinera det sociala ansvaret med försäljningen.

Vad tycker du om svenskarnas drickande?

– Det är klart att det är oerhört bekymmersamt att vi ser en utveckling där konsumtionen ökar kraftigt.

Skrumpleverfallen i Stockholm har ökat med 20 procent på två år.

– Ja, men det är också intressant att forskarna säger att den ökande konsumtionen borde slagit ut kraftigare i ohälsotal än vad den har gjort.

Vad har du för ansvar?

– Vi har ett viktigt ansvar att sköta vår roll i alkoholpolitiken, att hantera våra försäljningsregler så att vi inte säljer till unga under 20 år, sådana som är uppenbart berusade eller om vi misstänker langning. Vi har också tagit på oss att informera om risker med alkohol och verka för utvecklingen av en god dryckeskultur.

Vad är en god dryckeskultur?

– Att man kan prioritera kvalitet istället för kvantitet.

Vad tycker du om bag-in-box?

– Det har definitivt bidragit till att vi dricker mer alkohol idag. Du tappar lätt känslan för hur mycket du dricker. Bag-in-box- försäljningen motsvarar 50 procent av den totala vinförsäljningen. Jag tror ingen hade förutsett en sådan utveckling.

Vilket ansvar tar du för det?

– Problemet är att vi ska arbeta märkesneutralt och inte kan diskriminera förpackningsformer. När bag-in-box introducerades ifrågasattes den just därför att man förutsåg den här risken. Det prövades och vi fick inte säga nej till försäljning.

Skulle du vilja förbjuda bag-in-box?

– Nej, det är en praktisk förpackningsform. Många tycker att den lämpar sig för att ta med till landet eller på fritidsaktiviteter. Att människor uppskattar förpackningsformen är ju också viktigt att ta fasta på.

Har du själv varit nära alkoholister?

– Ja, eftersom jag faktiskt arbetade i den sociala sektorn såg jag väldigt tydligt de negativa konsekvenserna av alkohol. Att vi använder alkohol är ju ett kulturarv, oerhört accepterat. I Sverige har vi en modell för att ändå ha en viss kontroll över hur vi säljer de här varorna, till exempel genom att skydda unga människor.

Hur dricker du själv?

– Jag tar gärna ett glas vin om jag lagar god mat. Inte varje dag för jag går lätt upp i vikt. Jag skulle inte orka jobba och dricka vin varje dag eller ens flera dagar i veckan.

Vad bjuder du Göran på för vin?

– (Fniss). Han är mer vinkunnig än jag.

Hur är du som chef?

– Jag tror att jag uppfattas som öppen och någon som har förtroende för sina medarbetare. Jag vet att det har funnits en bild av mig som tuff och hård – men inte hos mina medarbetare. Jag kan visa humör. En kritik som jag tycker är berättigad är att jag ibland allt för snabbt uttrycker min åsikt och kan begränsa andras vilja att ha en uppfattning.

Hur var det att växa upp i Fagersta?

– Det var en bra uppväxt, trygg. Min pappa och mamma ägnade mycket tid åt oss barn. Jag tyckte mycket om att dansa i parken. Men det tråkiga var att allt avrapporterades på måndagsmorgonen på bruket; vem jag hade dansat med, om jag hade skrattat för mycket, haft kul. Då var det diskussion om jag hade druckit. Men saken var att jag drack inte alkohol då.

Vad gör du om du ska ha riktigt roligt?

– Om jag ska skratta så umgås jag nog med vänner.

Och med pojkvännen?

– Ja, det också. Det är kul när man går på stora fester där man får dansa. Det är skönt att röra sig. När jag bodde i Fagersta liftade jag runt hela Mellansverige för att få dansa till en bra orkester.

Måste din pojkvän vara dansant?

– Nej, det finns så många andra krav jag har före det.

Vad är det bästa beröm du kan få?

– När jag får ett förtroende från en människa, oavsett om det är ens barn, kärlek eller en medarbetare. Det är en bekräftelse, att man litar på den här personen, att man tror att den här personen kan bidra med något. Det är bra beröm.

Vilka människor betyder mest för dig?

– Mina systrar, barn och föräldrar. Jag är beroende av dem. Jag vet vem jag är genom att relatera till dem. Mina systrar och jag pratar väldigt mycket med varandra om allt. Vi stöttar varandra.

Berättade du för dem när du mött din nye man?

– Ja, det gjorde jag.

Vad längtar du mest efter just nu?

– Egentligen tycker jag att jag är i ett skede i livet där jag har det jättebra. Jag har ett roligt och intressant jobb och en familjesituation som är bra med mina barn.

Och så är du förälskad.

– Ja, och så är jag förälskad också.

Du får brev av okända för att du har en relation med statsministern.

– Sedan jag träffade Göran får jag en del brev av okända människor som har synpunkter på det. Och jag har faktiskt funderat på att skaffa hemligt telefonnummer.

Vad ska du göra i sommar?

– Jag har inga planer. Det är det sköna med semester att man kan ta dagen som den kommer. Jag ska vara ledig och umgås med min familj och vänner.

Nu undviker du Göran igen.

–Ja, men det är klart att jag ska umgås med Göran!

Maria Trägårdh
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet