Nu skjuts fåglarna

NYHETER

SIMRISHAMN

Masslakten av sjöfåglar har inletts.

Längs den sydskånska kusten finns ett tusental oljeskadade fåglar.

I bästa fall kan hälften räddas. I går sköts tio svanar och en ejder.

Foto: Krister Hansson
Oljeskadad Den här svanen har fått hjälp och klarar sig. Men många andra fåglar som skadats av oljan längs sydskånska kusten avlivas nu. I går sköts tio svanar.

Det är tragiska scener som utspelas längs stränderna. Mängder av fåglar har fastnat i den trögflytande oljan. Ett hundratal svanar är svartklibbiga och försöker förtvivlat putsa sig rena. En del ejdrar och andra änder är så svårt skadade att de inte längre kan hålla sig flytande.

- En ejder kämpade sig in mot stranden, bara huvudet stack upp ur vattnet, säger Jan Sjölin, regionchef vid Kustbevakningen.

Frivilliga från Katastrofhjälp för fågel och vilt försöker fånga in de skadade fåglarna på stränderna. Bo Olsson:

- Får vi bara tag i dem kan vi tvätta dem rena från oljan och rädda livet på dem. Men många fåglar kommer att sjunka ute till havs.

Katastrofhjälp

Antalet oljeskadade svanar beräknas till runt 100. Dessutom har gravänder, ejdrar, grisslor, hägrar och kråkor drabbats av utsläppet.

- Det tragiska är att ruggande svanar samlas i området. Det flyger hela tiden in friska svanar i det oljeblandade vattnet.

Katastrofhjälpen för fåglar och vilt arbetar mot tiden. Fåglarna som har fått olja i fjäderdräkten blir mer och mer utmärglade.

- Det är tur i oturen att det är varmt. Det gör att fåglarna klarar sig lite längre än vad de hade gjort annars, säger Bo Olsson.

Fågelräddarna räknar med att deras insatser kommer att behövas veckor, kanske månader, framöver.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM