USA vill massdeportera muslimer och araber

NYHETER

Omkring 13.000 personer riskerar att deporteras från USA sedan de hörsammat en uppmaning till arabiska och muslimska icke-medborgare i USA att registrera sig hos immigrationsmyndigheterna.

Uppgifterna som publicerades i lördagens New York Times har fått människorättsorganisationer att höja rösten.

Både registreringen och den väntade massdeportationen ses som diskriminerande.

Bakgrunden till massdeportationen är de hårdare kontroller av invandrare i USA som myndigheterna införde i kölvattnet av terrorattackerna 11 september 2001. Målet med kontrollerna har varit att försöka finna terrorister bosatta i landet och att hindra dem från att ta sig in i landet.

Registrering av myndigheterna

Därför uppmanade immigrationsmyndigheterna i december förra året alla manliga icke-medborgare från 25 arabiska och muslimska länder att registrera sig hos immigrationsmyndigheterna.

När registreringen avslutades i april visade myndigheternas rapport att 13000 av de 82000 personerna som registrerat sig befann sig i landet illegalt och nu riskerar att utvisas.

”Regeringen pekar ut nationaliteter”

-Vad regeringen egentligen gör är att väldigt aggressivt peka ut särskilda nationaliteter i tillämpningen av immigrationslagarna, sade Lucas Guttentag vid medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union till tidningen.

-Om det skett en liknande överträdelse av till exempel en mexikansk invandrare hade lagen inte tillämpats på samma sätt, sade Guttentag.

Enligt tidningen känner många av männen sig lurade eftersom de frivilligt registrerade sig i tron att myndigheterna skulle ha överseende med att de befann sig illegalt i USA.

TT