Testet som avslöjar dina alkoholvanor

Var femte svensk dricker för mycket

NYHETER

Fyra frågor kan avslöja om du dricker skadligt mycket alkohol.

Forskaren Lars Forsberg har gjort ett enkelt test som ger klart svar.

- En av fem har skadliga alkoholvanor, säger han.

Få av de "okända" alkoholisterna avslöjas. Ännu färre söker vård. Det vill Lars Forsberg, psykolog och forskare på Karolinska institutet, ändra på.

- Med hjälp av enkla frågor kan en läkare snabbt få en uppfattning om patienten dricker för mycket. Det är oroväckande att frågorna inte används rutinmässigt, säger han.

Undersökningen genomfördes på 1 900 patienter mellan 20 och 65 år som besökte den kirurgiska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus.

Dubbelt fler upptäcks

Forsbergs forskning har visat att det är möjligt att upptäcka dubbelt så många som överkonsumerar med hjälp av de fyra frågorna jämfört med sjukvårdens vanliga rutiner. Då avslöjas bara knappt sju procent. Den största skillnaden finns bland unga kvinnor.

- Det kan vara mer pinsamt att fråga en ung kvinna än en medelålders man om alkohol. Kvinnor har börjat dricka skadligt mycket nyligen, säger Lars Forsberg.

Kerstin Hjalmarson på Stockholms Beroendecentrum har en annan förklaring.

- Det kan bero på att kvinnor oftare känner skuldkänslor. De här frågorna kan få dem att fundera, medan män säger att "så där har jag aldrig känt".

Gammeldags tester

Lars Forsberg tror också att ett kort samtal med de som fångats av de fyra frågorna kan få ner alkoholdrickandet med 20 procent.

- Alkoholtesterna måste vidareutvecklas så att de passar även unga kvinnor. De flesta test som används är 20-30 år gamla och anpassade för att fånga upp medelålders män, säger Lars Forsberg.

Lars Forsbergs fyra frågor

Så mycket är för mycket

Johan Bergqvist