Världens mest jagade familj

Saddam-klanen försvann - och lurade alla experter

NYHETER

Saddam Husseins försvinnande är som en repris på Usama bin Ladin.

Det är som om Hollywood varit med och regisserat uppföljaren.

Ständigt nya uppgifter dyker upp om var den störtade diktatorn finns.

Men i praktiken är han spårlöst borta.

Foto: AP
skrattar bäst som skrattar sist? Klanen runt diktatorn Saddam Hussein ler ikapp framför kameran 1991. Sedan dess har mycket hänt. Två av döttrarnas män avrättades av svärfar Saddam långt före USA-alliansens attack mot Irak. Nu befinner sig hela familjen på flykt, antagligen i Irak eller i något grannland. Många menar att Saddam och hans båda söner Uday och Qusay redan är döda, träffade av amerikanska robotar.

Inför Irak-kriget varnade många för en upprepning av Afghanistan-konflikten där huvudskurken kom undan. Att Irak-kriget precis som det mot al-Qaida skulle fortsätta vara oavslutat för lång tid framöver. Att president Bush inte skulle få en skalp att visa upp.

Hittills har kritikerna fått rätt.

Saddam och hans söner är av allt att döma spårlöst borta.

Var honom på spåren

Oppositionsrörelsen Iraqi National Congress hävdade strax efter Bagdads fall att man var alla tre på spåren. Att man fick rapporter om precis var de varit med 12-24 timmars fördröjning. Det var bara en tidsfråga innan de skulle gripas.

Sedan har det blivit tyst. Väldigt tyst.

Mönstret från jakten på Usama bin Ladin går igen.

Pentagon hävdar att de dagligen får in tips om att Saddam och hans söner setts i Bagdad eller på andra platser i Irak.

Sanningshalten är i de flesta fall mycket svår att kontrollera. Ännu har tipsen inte lett någonvart.

Kan vara plastikopererad

Till det kommer diverse rykten om att Saddam och sönerna skulle ha flytt utomlands. Till Syrien, Ryssland eller något land i tredje världen.

Precis som de flesta experter tror att bin Ladin befinner sig i Afghanistan eller precis på andra sidan gränsen i Pakistan är den allmänna bedömningen att Saddam är kvar i Irak. Troligen utklädd, kanske plastikopererad.

Skyddad av en liten krets mycket trogna medarbetare.

Pengar är minsta problemet. Även om en stor del av miljardbytet från sonen Qusays bankrån i början av kriget har återfunnits lär Saddam-klanens fickor var välfyllda med dollarbuntar. Tillräckligt för att köpa andras tystnad.

Lättast att fly utomlands är det generellt för döttrarna Raghad, Rana, Hala och hustrun Saijda. De inte måltavla på samma sätt, vare sig för folket eller för de amerikansk-brittiska trupperna. Uppgifter om att de flytt till Syrien kom redan i krigets slutskede. Ingenting har hänt sedan dess som stärkt dessa uppgifter. Däremot vore det helt enligt arabisk tradition att skicka kvinnorna utomlands eller gömma dem separat.

bin Ladin ett större hot

Möjligheten är uppenbar att Saddams familj aldrig mer kommer att återförenas.

Irak är ungefär lika stort som Frankrike. Ändå framstår det i längden som svårt för så hatade och välkända personer som Saddam och hans söner att gömma sig. I motsats till Usama bin Ladin kan de inte räkna med något folkligt stöd vare sig i städer eller på landsbygden.

Precis som i fallet med bin Ladin går det inte att bortse från att Saddam och sönerna kan vara döda.

För USA är frånvaron av Saddams skalp besvärande men inte lika viktig som bin Ladins gäckande skugga.

Saddam är död som politisk kraft. bin Ladin fortsätter inspirera till nya terrordåd runtom i världen.

Hoppas få asyl i Storbritannien.

Saddam Husseins familj har tvingats byta ett liv i lyx mot ett liv på flykt. Jagade av tusentals amerikanska soldater och miljoner irakier kan de inte känna sig säkra någonstans. Förmodligen förklädda lever de i ständig skräck för att bli upptäckta. Medan Saddams fru och döttrar mycket väl kan befinna sig utomlands så är Irak fortfarande det troligaste gömstället för Saddam och hans söner. Varje dag strömmar nya tips in om var den forne diktatorn har setts. Ändå är han lika spårlöst försvunnen som terrorledaren Usama bin Ladin. Aftonbladets Wolfgang Hansson har kartlagt alla fakta och rykten om världens mest jagade familj.

Wolfgang Hansson