Flera döda i eldstrid

Tre palestinska organisationer anföll militärpostering

NYHETER

Tre palestinier och fyra israeler dödades på söndagsmorgonen i en eldstrid på gränsen mellan Gazaremsan och Israel, uppger israeliska tidningen Haaretzs nätupplaga.

Tre militanta palestinska grupper har gemesamt tagit på sig skulden för attacken.

Det var en israelisk militär gränspostering vid övergången i Erez som attackerades. Enligt israeliska uppgifter var palestinierna klädda i israeliska uniformer och man tog sin in till posteringen i skydd av den täta morgondimman, skriver Haaretz.

Tre palestinska grupper: Hamas, Fatah och Islamiska jihad, tog i ett gemensamt uttalade senare på sig skulden för dådet.

På lördagskvällen sköt israeliska soldater ihjäl en palestinsk man vid en strid i södra Gazaremsan.

Striden skedde vid en vägkorsning nära den judiska bosättningen Gush Kativ på ockuperad palestinsk mark, uppgav palestinska ögonvittnen.

Mannen, som enligt AFP förskansat sig i ett ödehus, börjat skjuta på en fordonskolonn med judiska bosättare på en väg som leder till Gush Kativ. Han vände sedan sitt vapen mot en israelisk militär postering, sade vittnena.

Stormade

De israeliska soldaterna sköt tillbaka och kastade granater mot ödehuset. Efter att först ha uppmanat mannen att ge sig stormade de huset under skottlossning och ytterligare granatkastning.

Den israeliska arméradion sade att palestiniern dödades vid stormningen.

Mannens identitet var okänd, uppgav palestinska myndigheter natten till söndagen. Ingen organisation hade då tagit på sig ansvaret för hans agerande.

Palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas sade sent på lördagen att han avfärdar fortsatt dialog med den palestinska rörelsen Hamas.

Utspelet kom några timmar efter det att Hamas deklarerat sin avsikt att fortsätta med självmordsattentat mot israeler, om inte Abbas backar från löftena han gav vid ett USA-lett toppmöte med Israel under den gångna veckan.

Uppvaktning

Hamas-ledaren Abdul Aziz Rantissi lät på lördagen förstå att islamisterna liksom Abbas tänkte använda helgen till att uppvakta gerillagrupper som efter Aqaba-mötet pressas att slå in på en fredligare väg.

Den palestinska säkerhetschefen Mohammed Dahlan försöker förmå beväpnade oppositionsgrupper att lämna ifrån sig sina vapen i utbyte mot pengar som enligt den israeliska statsradion kommit från EU och USA.

Hamas ställning är stark bland palestinierna bland annat för att en gren av rörelsen bedriver en omfattande välgörenhet, särskilt i flyktinglägren.

aftonbladet.se/TT-DPA

ARTIKELN HANDLAR OM