Polen sa ja till EU

Foto: Czarek Sokolowski/AP
President Aleksander Kwasniewski med fru Jolanta jublar över omröstningsresultatet.
NYHETER

WARSZAWA

Polen andades ut på söndagskvällen när preliminära resultat visade att över hälften av polackerna röstat i folkomröstningen om EU-medlemskap, och att en överväldigande majoritet röstat ja. 50 procents deltagande krävs för att omröstningen ska vara giltig.

-Polen i EU - hade någon kunnat drömma om detta för ett tiotal år sedan? Det är ett faktum - vi är i EU! sade president Aleksander Kwasniewski när preliminära resultat baserade på vallokalsundersökningar publicerades strax efter det att vallokalerna stängt klockan 20.

Vid midnatt natten mellan söndag och måndag hade rösterna i tio procent av vallokalerna räknats.

Valdeltagandet i dem var 59,63 procent, meddelade centrala valkommissionen. 78,02 procent var för Polens EU-inträde och 21,98 mot. 99,32 procent av rösterna var giltiga.

De slutgiltiga resultaten kommer inte förrän vid 18-tiden på måndagen.

-Nu återvänder vi till den europeiska storfamiljen. Vi återvänder till den plats som Polen förtjänar, sade presidenten efter en puss- och kramsession med polska politiker och opinionsbildare.

Räknade med ja

Ingen har trott att polackerna skulle rösta emot EU, men oron har varit stor för att mindre än 50 procent skulle delta och folkomröstningen ogiltigförklaras, särskilt när preliminära resultat på lördagskvällen visade att bara 17,6 procent deltagit under första dagen.

Men de katolska polackerna tog sig till valurnorna efter söndagens kyrkobesök. Katolska kyrkans stöd för EU-medlemskap, särskilt den polskfödde påven Johannes PaulusII, har hjälpt ja-lägret väsentligt.

President Kwasniewski gjorde i sitt korta, första uttalande efter omröstningen en särskild poäng av att tacka påven.

Walesa knorrade

Lech Walesa, före detta president som fått Nobelpriset för sin kamp mot kommunismen, kritiserade parlamentet för att ha beslutat att parlamentet ska rösta om EU om folkomröstningen ogiltigförklaras.

-Jag var väldigt orolig för i parlamentet gjorde man något hemskt: en provokation och dumhet. För om man sade till folket ''du kan göra som du vill, vi kommer ändå att rösta igenom (EU-inträdet)'', så borde dessa människor aldrig sitta i parlamentet, sade Walesa till nyhetsbyrån PAP.

På måndag ska Kwasniewski påbörja konsultationer med de politiska partierna och regeringen. Han ville inte gå in på om någon kan tvingas avgå.

-Låt oss glädjas för stunden, sade presidenten.

Efter presskonferensen i presidentpalatset tog han Europaminister Danuta Hübner i sin famn och snurrade runt henne några varv.

Viktig omröstning

Polen var det sjätte land som röstade om EU denna vår. Malta, Slovenien, Ungern, Litauen och Slovakien har redan röstat ja.

Detta var den viktigaste av folkomröstningarna inför EU-utvidgningen nästa vår, då unionen ska få tio nya medlemmar. Polen har lika många invånare som de övriga nio kandidatländerna tillsammans.

Närmast i tur att hålla folkomröstning om EU är Tjeckien, där medborgarna ska säga sitt den 13-14 juni. Därefter följer omröstningar i Estland den 14 september och Litauen den 20 september. Kandidatlandet Cypern ämnar inte anordna någon folkomröstning.

Anna Lindh välkomnar Polens EU-ja

Sveriges utrikesminister Anna Lindh välkomnar utgången av den polska folkomröstningen om EU-medlemskap.

Inte minst är utrikesministern nöjd med att det blev ett sådant kraftfullt ja.

-<\!q>Det var roligt att det blev en sådan stark ja-andel och att det ändå blev så pass många som röstade, säger Anna Lindh.

Joanna Kurosz/TT