Livsfarlig smitta sprids i USA

NYHETER

Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC utfärdade på lördagen en varning sedan 19 människor konstaterats smittade av apkoppor, en livshotande form av ortopoxviruset, skriver Washington Post.

Apkoppor förekommer vanligen i central- och västafrika och tillhör samma grupp som det fruktade smittkoppsviruset.

– Vi har ett utbrott av apkoppor och vi vill hålla det så litet som möjligt. Vi gör allt för att begränsa omfånget, sa James Hughes vid CDC i Atlanta.

Av de 19 smittade vårdas fyra på sjukhus. Ingen har dött.

Inga tecken på terrordåd

Enligt myndigheterna finns inga tecken på att något slags terrordåd skulle ligga bakom smittan. I stället misstänker man att smittan spridits via husdjur som sålts från en affär som handlar med många exotiska djurarter.

Symptomen liknar många av smittkoppornas: feber, huvudvärk, hosta och kliande, variga koppor som sprider sig över kroppen.

Dödligheten i apkoppor är inte lika hög som för smittkoppor. Myndigheterna uppskattar att mellan en och tio procent av de apkoppssmittade dör.

Råtta upphov till smittan

Utbrottet av smittan upptäcktes den 16 maj, när ett tre och ett halvt år gammalt barn i delstaten Wisconsin blev sjukt.

Barnets föräldrar hade köpt två smittade präriehundar i en zooaffär i Wisconsin.

Präriehundarna tros ha smittats hos en djurhandlare i Milwaukee, som även hade en slags afrikansk råtta i butiken. Råttan var sjuk och myndigheterna tror att den var källan till smittan.

Såväl föräldrarna till den lilla flickan som djurhandlaren i Milwaukee insjuknade senare.

De flesta av de övriga smittade kommer från Milwaukee-området och har på något sätt varit i kontakt med den affär där råttan befann sig.

Milwaukee har tills vidare förbjudit all försäljning av präriehundar.

Obotlig sjukdom

För den som redan smittats finns det inte något botemedel, däremot tros vanligt smittkoppvaccin även förhindra smitta av apkoppor.

– Det här är en ovanlig händelse. Så vitt vi vet är det första gången i västvärlden som en människa eller ett djur har konstaterats med apkoppor, sa Hughes.

Viruset sprids genom fysisk kontakt med en redan sjuk person eller ett smittat djur, eller genom smittade kroppsvätskor. Däremot sprids det inte lika lätt som smittkoppvirus.

Ortopoxvirus

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM