Svensk direktör höggs ner med svärd på Borneo

NYHETER

Den svenske direktören höggs ner av en rasande gangstermobb med knivar och svärd. Han skadades svårt och syddes med 100 stygn.

Men Michael Olsson, 39, är fast besluten om att återvända till jobbet. Med livet som insats.

Foto: PRIVAT
Vårdas på sjukhus Michael Olsson höggs med knivar och svärd i ryggen, huvudet och ena armen, trots att säkerhetsvakter fanns på plats.

- Låter man skurkarna ta över kommer de ärliga människorna aldrig att lyckas, säger han.

Det har gått fyra dagar sedan det dramatiska överfallet vid företaget Ekadharma i staden Balikpapan på den indonesiska delen av Borneo.

En konflikt med företagets tidigare vd urartade vid ett personalmöte till ett rent mordförsök. Michael Olsson höggs med knivar och svärd i ryggen, huvudet och ena armen, trots att säkerhetsvakter fanns på plats.

Tur som överlevde

- De var nog 50 stycken som gav sig på oss, säger Michael från sjuksängen på Petamina-sjukhuset i Balikpapan.

Enligt läkaren hade han tur som överlevde. Ryggmuskeln höggs nästan av vid överfallet och han förlorade mycket blod. Totalt syddes han med 100 stygn.

Michaels indonesiska fru bor i Jakarta, de tre barnen i åldrarna sex till nio år hemma hos farmor i Blekinge.

- De är jätteoroliga, men jag har ringt och pratat med dem och lugnat ned dem. Jag är lite av en äventyrare, vilket kanske inte är så snällt mot familjen, men vi försöker lösa det så smidigt som möjligt.

Tänker återvända

Sjukhuset får han lämna någon gång under nästa vecka. Sedan väntar två veckors konvalescens innan han reser hem till barnen i Sverige.

Men till Balikpapan återvänder han - trots att säkerheten vid företaget inte kan garanterats.

- Jag gör det här med livet som insats, det inser jag. Och naturligtvis är det inte värt det med tanke på min familj.

Men från och med nu kommer vi att ha vakter beväpnade med skjutvapen, så det ska inte kunna hända igen. Ingen smågangster ska få hindra mig från att göra mitt jobb, säger Michael Olsson.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM