Extremister styr fredsprocessen

Inbördeskrig hotar i Palestina efter dödsskjutningar

NYHETER

Fredshoppet hade knappt hunnit tändas förrän det släcktes. Igen.

Den här gången är

risken uppenbar för ett palestinskt inbördeskrig.

Terrordådet visar att det är extremisterna som kontrollerar fredsprocessen.

Foto: GETTY IMAGES
FREDSHOPPET SLÄCKS Tre palestinska män öppnade eld vid en gränsövergång mellan Gazaremsan och Israel och dödade fyra israeler innan dom sköts till döds. På bilden bevakar en israelisk soldat två av dom döda palestinierna.

Attacken mot en israelisk armépostering tjänade inget annat syfte än att utmana den så kallade vägkartan och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas.

Att Hamas, Islamiska Jihad och al-Aqsa-brigaderna tillsammans genomför en attack och sedan gemensamt tar på sig ansvaret är unikt.

Tajmingen bara några dagar efter toppmötet mellan president Bush, Abbas och Israels Ariel Sharon är ett rejält bakslag för den nya fredsplanen och för Abbas personligen.

Öppen kraftmätning

En av vägkartans grundstenar är att det palestinska våldet och terrorattackerna måste upphöra. Annars stannar processen.

Vad vi ser nu är en öppen kraftmätning mellan de militanta islamisterna och mer moderata palestinier. För några dagar sedan bröt Hamas alla förhandlingar med Abbas. Terrorattacken visar att de menar allvar.

Inbördeskrig hotar

Mahmoud Abbas befinner sig nu i ett mycket svårt läge. För att den nystartade fredsprocessen ska leva vidare måste han hålla Hamas och dom andra i schack. Men börjar han arrestera deras medlemmar hotar inbördeskrig mellan palestinierna.

Övervåldet fortsätter

Gör han ingenting fortsätter den israeliska ockupationsmaktens övervåld. På sikt hoppar Sharon av fredsplanen och vem kan klandra honom.

Så fort en chans till fred dyker upp så slår bosättare och muslimska fanatiker i ohelig allians undan benen på processen. Vad som talar emot extremisterna den här gången är att USA:s president Bush klivit ut ur garderoben och för första gången direkt engagerat sig för att lösa konflikten.

Han styrs av själviska motiv som att fred i Palestina-frågan skulle minska risken för terrordåd mot amerikanska intressen. Det borgar för att Bush kommer att vara rätt ihärdig och inte ge upp i första taget. Därom vittnar USA:s återhållsamma reaktion på terrorattacken.

Med pressen från USA i ryggen ökar Israels tolerans för terrordåd. En nödvändighet om inte självmordsbombarna ska få vetorätt mot fred. För nya terrordåd kommer, var så säkra.

Wolfgang Hansson